Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2014-től nem repülhetnek az orosz Szu-27UB kiképző repülőgépek?

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2013. február 2. 14:27

Az orosz légierő vezetése 2012-ben készített egy jelentést a haderőnem helyzetéről, amely alapján megállapítható, hogy a Szu-27UB típusú kiképző-harci repülőgépek reszursz repülési ideje gyakorlatilag kimerült.

A 70 rendelkezésre álló repülőgépből 30 már nem alkalmas repülésre, míg a fennmaradó 40 darab gép kilencven százalékos kihasználtsági szinten áll. 2013 végére az összes Szu-27UB típusú repülőgép kirepüli reszursz repülési idejét, aminek következtében ezeken a gépeken 2014-ben kiképzési repüléseket nem fognak tudni végrehajtani.

Napjainkban a pilóták repüléseik hetven százalékát az adott típuson hajtják végre.

1595948715

A Cskalovról elnevezett 4. számú Nemzeti Repülőszemélyzet Kiképző és Harci Alkalmazási Központ alkalmazottjának, a jelentés egyik kidolgozójának elmondása szerint, azt a 30 repülőgépet, amelyek teljesen kirepülték idejüket már nem lehet felújítani, mivel a repülőgépek szárnyain repedések találhatóak, valamint a törzsük is deformálódott. A közeljövőben újabb tíz repülőgépet fognak kivonni hasonló problémák miatt.

2009-ben az orosz védelmi minisztérium próbált lépéseket tenni a probléma orvoslása érdekében Szu-30SzM típusú, kétüléses repülőgépek beszerzésével, azonban a beérkező gépekből harci- és nem kiképző századokat kezdtek szervezni. A légierő egyre több modernizált, Szu-27SzM3 típusjelű repülőgépet vesz át, amelyek nagy része azonban együléses, és nem alkalmasak kiképzési feladatokra.

A távolabbi tervek szerint a harci alakulatok kétüléses, Szu-35Sz típusú vadászbombázó repülőgépeket kapnak majd.

A jelenleg zajló program egyik célkitűzése, hogy az orosz légierő repülőgépparkjának legalább hét százaléka megújuljon 2020-ra. A rendelkezésre álló idő alatt a légierőnek több mint ezer darab új és modernizált repülőgépet kell rendszerbe állítania, hogy a terv megvalósuljon.

Címkékhaditechnika