Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kormányerők megölték a FARC egyik parancsnokát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 2. 16:30

A kolumbiai kormányerők megölték a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) egyik parancsnokát, aki közel állt a marxista gerillaszervezet béketárgyalásokat folytató küldöttségének vezetőjéhez – közölte február 1-jén, pénteken a védelmi miniszter.

Juan Carlos Pinzón elmondta: Jacobo Arango, a FARC drogcsempészútvonalairól hírhedt Córdoba és Antioquia tartománybeli parancsnoka egyike a csütörtöki támadásban megölt hat gerillának.

Arango közel állt Ivan Márquezhez, a FARC főtárgyalójához, aki a közvetlen parancsnoka volt, és több mint három évtizede csatlakozott a lázadókhoz.

Kolumbiában ismét fellángoltak a harcok január 20. óta, amikor lejárt a gerillaszervezet által egyoldalúan meghirdetett tűzszünet. A gerillák ismét túszokat ejtettek, katonákat öltek meg, kőolaj- és más energiaipari létesítményeket gyújtottak fel. A kormányerők szintén fokozták a műveleteiket.

Miközben a latin-amerikai országban kiújultak a fegyveres összecsapások, a szemben álló felek képviselői Havannában tárgyalnak, hogy megpróbáljanak véget vetni a több tízezer halálos áldozatot követelő fél évszázados háborúnak.

Márquez megkérdőjelezte, hogy a kormány valóban komolyan gondolja a békét, Bogotá ugyanígy kétségét fejezte ki a múlt héten a gerillák őszintesége iránt.

„A kormány eddig minden békekezdeményezésünkre nemet mondott" – jelentette ki Márquez pénteken Havannában.

Juan Manuel Santos elnök korábban azt mondta, hogy egy éven belül békét akar kötni, a FARC pedig kétoldalú tűzszünetet szorgalmazott. Az elnök viszont elutasította, hogy tűzszünet lépjen életbe a békekötés előtt.