Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2019-ben érkeznek az első F-35-ösök Hollandiába

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2014. december 31. 20:59

Miniszteri bejelentés alapján az első ötödik generációs, F-35 típusú vadászrepülőgépek 2019-ben érkeznek meg Hollandiába. A tervek szerint az első évben nyolc repülőgép érkezik, ez a szám összesen 37-re nő majd.

http://www.jetfly.hu/rovatok/repules/katonai/tipusok/2019-ben-erkeznek-az-elso-f-35-osok-hollandiaba/
Az első gépek a Leeuwarden légibázisra kerülnek, később a légierő másik bázisán, a Volkel légibázison ezzel a típussal váltják a jelenleg hadrendben álló F-16-osokat. A tervek szerint az F-35-ösöket elsősorban kiképzési és légvédelmi célokra használják majd, és mindössze négy példányt ajánlanak fel külföldi NATO műveletekre.

A 37 gép beszerzési költségét 4,6 milliárd euróban határozták meg, míg az üzemeltetési költségek nem haladják majd meg éves szinten a 285 millió eurót. A kabinet jelentésében kitér a repülőgépek által keltett zajhatásra is, melyet elfogadhatónak minősítettek. Ugyanakkor intézkedéseket is terveznek tenni, hogy ezzel ne legyen probléma, például a Volkel légibázison nem lesz éjszakai repülés, a kiképzés ezen részét másik bázison hajtják majd végre.

A kiadott jelentésben végül kitérnek arra is, hogy a holland ipar eddig mintegy 1 milliárd eurót profitált a típus fejlesztéséből, azonban ez az összeg 9 milliárdra is nőhet a jövőben.

1595985334
Címkékhaditechnika