Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva: a szankciók nehezíthetik az iráni és szíriai tárgyalásokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 31. 18:56

Oroszország december 30-án, kedden közölte, hogy az Egyesült Államok által rá kivetett újabb gazdasági szankciók nehezíthetik az iráni atomprogramról szóló tárgyalások lezárását, a szíriai konfliktus rendezését és más nemzetközi kérdések megoldását is.

„Eddig sem hagytuk és a továbbiakban sem fogjuk válasz nélkül hagyni az ilyen barátságtalan gesztusokat" – közölte a moszkvai külügyminisztérium az ukrán válság miatt kivetett amerikai szankciókkal kapcsolatban.

Moszkva szerint Washington lépései „megkérdőjelezik a kétoldalú együttműködés kilátásait az iráni atomprogrammal kapcsolatos helyzet megoldását, a szíriai válságot és más akut nemzetközi problémákat illetően" – állt a közleményben.

Azt korábban Washington is elismerte, hogy Moszkva konstruktív szerepet játszik az iráni atomprogramról szóló nagyhatalmi tárgyalásokon, bár Szíriát illetően a két ország elképzelései és érdekei között igen nagy szakadék tátong.

Mindazonáltal Moszkva szerint januárban béketárgyalások lehetnek az orosz fővárosban a szíriai szembenálló felek között, bár korábban már két hasonló tanácskozás is teljes kudarccal zárult.

Az orosz gazdaság 1998 óta a legsúlyosabb válságát éli az olajár zuhanása és a Moszkvára az ukrán válsággal kapcsolatban kivetett nyugati szankciók miatt.

Elemzők szerint jövőre súlyos recesszióba kerülhet az olajfüggő orosz gazdaság, és az infláció – részben a rubel gyors értékvesztése miatt – már idén elérheti a 10 százalékot.