Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A harcok folytatódnak

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. december 31. 16:53

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„A Kárpátokban csapataink az uzsoki szorostól északra támadtak és több magaslatot elfoglaltak. Ez a sikeres eredmény nemcsak azért jóleső, mert az ellenséget még messzebb űztük Ung megye határától, hanem azért is, mert itt abban a helyzetben voltunk, hogy támadhattunk. Tehát itt álló haderőink akcióképesebbek, mint az ellenség csapatai. E támadás következtében több magaslatot foglaltunk el, pozícióinkat ezen a terepen még kedvezőbbé alakítottuk és még több reménységgel folytattuk a harcot" – számol be a Pesti Hírlap.

A Népszavából megtudhatjuk egy orosz üteg karácsonyi jókívánságait, amit Przemysl helyőrségének írt: „Kivánjuk önöknek, a vár vitéz védőinek teljes szivből a nyugodt, boldog karácsonyi ünnepeket. Öröm és békesség legyen a földön, sok jó jusson az embereknek. Áldja Isten minden óhajuk teljesülését. Ezt őszintén kivánják a X. tüzérdandár ötödik ütegének tisztjei és legénysége."


(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595985333
Címkéklapszemle