Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Arizonába kerülnek az első tengerészgyalogsági F–35-ösök

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. október 27. 20:53

Már folynak az előkészületek az arizonai Yuma légibázison, ahol jövő hónap közepén állíthatják fel az első harci F–35B századot. Az első gépet november elejére várják, a második pedig röviddel utána érkezhet, melyek a 121. támadó repülőszázad állományába tartoznak majd. Ezek a gépek lesznek a nullszéria (LRIP – Low Rate Initial Production) első példányai, amelyek az 1B szoftverrel üzemelnek.

<br type="_moz" /></div>

A század eleinte csak néhány pilótával és karbantartóval kezdi meg az üzemelést, a teljes harckészültség eléréséhez 16 repülőgépre van szükség, ezt a létszámot minden bizonnyal egy éven belül elérik. Egyelőre hat pilótát vezényeltek a 121. század állományába, az ő képzettségi szintjük nem egységes, vannak, akik már rendelkeznek képesítéssel az 1A szoftverre, és csak egy rövid átképzés szükséges az egyel fejlettebb verzióra.

Az üzemelés megkezdéséhez további fejlesztésekre van szükség a bázis infrastruktúrájában, többek között ki kell építeni az úgynevezett Autonóm Logisztikai Információs Rendszer (ALIS) Block 1.03-as verzióját is, mely egy komplex rendszer az F–35-ös számára, és széleskörű alkalmazhatósága (például repülőgép diagnosztika, repülési feladattervezés) nélkülözhetetlen a század számára.

Az 1.03. verzióval már titkosított adatok is a pilóták rendelkezésére állnak majd, az Eglin légibázsion működő pilótaképzési programban egyelőre csak az 1.02. verziót használják a kevésbé szigorú követelmények miatt. Az ALIS 1.03-assal korábban voltak biztonsági problémái a Lockheed Martinnak, ennek ellenére a program illetékesei bizakodóak, az utóbbi hónapokban jelentős javulást tudtak felmutatni.