Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bevásárlás indiai módra

Szöveg: Trautmann Balázs (washingtoni tudósító) |  2015. május 16. 22:52

Az indiai védelmi tárca beszerzésekért felelős bizottsága május 13-án számos, nagy értékű beszerzésről döntött. A légierő örülhet a leginkább. A leglátványosabb persze az indiai kormánynak beszerzendő két kormánygép számít. A nyertes típus a Boeing 777-300ER, melyből két, a nagyon fontos személyeknek megfelelően átépített példányt vásárolnak az elnöknek és a kormány tagjainak. A típust már az Air India, az ország nemzeti légitársasága is üzemelteti, így logikus választásnak mondható.

Kisebb méretű, de több lesz belőle: eldőlt az indiai könnyű szállítóhelikopter-tender is. A győztes az orosz Kamov Ka-226T, mely a csatában az Airbus Helicopter AS550 C3 Fennec típusát ütötte el az üzlettől. A most érkezett hírek szerint 197 helikopter beszerzéséről van szó 950 millió dollárért, melyekkel a nagyon öreg, de nagy magasságban kiváló teljesítményt mutató, licenc alapján Indiában gyártott HAL Chetak (Aerospatiale SA316 Alouette III) és HAL Cheetah (SA315B Alouette II/III keverék) váltják majd fel.

A tervek szerint indiai gyártósorról kerülnek majd le a Ka-226T-k, melyek nagyjavításait és modernizálását is majd Indiában végzik. Sőt, a szállító, mentő és akár könnyű támadó változatú, Indiában épített Kamovokat később India exportálhatja is.

Zöld utat kapott az Airbus-TATA európai-indiai kettős C-295M ajánlata is: a kéthajtóműves turboprop szállítógépekkel a légierő több mint 40 éve szolgálatban álló Avro 748 szállítógépeit cserélik majd le. Az első 16 gép még Spanyolországban készül majd el, de a többi 40-et már az indiai Hindustan Aeronautics (HAL) építi majd meg. A program értéke 2,5 milliárd euro.

Egy másik, régen húzódó beszerzés is eldőlni látszik (bár mivel Indiáról beszélünk, még minden lehetséges). A hadsereg 145 darab BAE M777 155 milliméteres könnyű vontatott tarackot kap. A 3420 kilogrammos M777-eseket helikopterrel is szállítani lehet majd, mely a hegyvidéki hadviselés esetében kulcsfontosságú kérdés volt a hadsereg számára. Ennek az üzletnek 800 millió dollárra becsülhető az értéke.
A haditengerészet hat új BrahMos cirkálórakéta-rendszert kap majd, 89 rakétával.

1595993780
Címkékhaditechnika