Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

CH-53 katasztrófa az amerikai tengerészgyalogságnál

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2018. április 7. 20:31

Több repülőgép balesetről, katasztrófáról számolhatunk be 2018 áprilisának első napjaiból, többek között az amerikai tengerészgyalogság CH-53E Super Stallion helikopterének lezuhanásáról, ahol a négyfős személyzet életét vesztette.

https://www.jetfly.hu/katonai-tipusok/ch-53-katasztrofa-az-amerikai-tengereszgyalogsagnal
1599184721
A tengerészgyalogság 3. ezredéhez tartozó CH-53E április 3-án, kedden zuhant le eddig tisztázatlan körülmények között Kalifornia állam déli részén, kiképzési repülés végrehajtása közben. A helikopter helyi idő szerint 14 óra 35 perc körül csapódott a földnek Plaster City közelében. 2017 nyara óta (a 16 halálos áldozatot követelő KC-130 katasztrófa) ez a legtöbb emberéletet követelő eset az amerikai tengerészgyalogságnál.

Április 3-án egy AV-8B Harrier II-est is elveszített az amerikai tengerészgyalogság, Kelet-Afrikában, Dzsibutiban. A Harrier a USS Iwo Jima hadihajó fedélzetén érkezett a térségbe, az Alligator Dagger névre keresztelt hadgyakorlat keretein belül. A hivatalos közlemény szerint a repülőgép helyi idő szerint 16 órakor, felszállás közben szenvedett balesetet, Dzsibuti nemzetközi repülőterén. A pilóta katapultált, kórházba szállították, állapota stabil. A vizsgálatot megkezdték, egyelőre nem tudható, hogy mi okozta a balesetet.

Szintén április 3-án az indiai légierő egyik Mi-17-esét érte baleset leszállás közben, a napvilágra került videón látszik, hogy a helikopter beleütközött valamibe, melyet követően a földnek csapódott. A fedélzeten utazó hat fő kisebb sérülésekkel úszta meg az esetet, mely a reggeli órákban, a Himalájában található Uttarakhand állam területén történt. A Mi-17-es építési anyagot szállított a Kedarnath templom rekonstrukciójához.

Mianmar légiereje sem maradt ki a sorból április 3-án: a délkelet-ázsiai ország Csengdu J-7-ese csapódott a földnek az ország középső területén, Kyunkone település mellett, helyi idő szerint 10 óra körül. A repülőgép pilótája katapultált, helyi lakosok megtalálták a roncs közelében. Információk szerint a pilóta a kórházba szállítás közben belehalt sérüléseibe. A gép lezuhanását vélhetően műszaki próbléma okozta, a vizsgálatot megkezdték.

1599184722