Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Negyvenezer lépés

Szöveg: Takács Vivien |  2018. április 8. 7:31

Az 1849-es tavaszi hadjáratra történő megemlékezésként a Honvédelmi Minisztérium a „170 éves a Magyar Honvédség” elnevezésű rendezvénysorozat keretében harminc kilométeres emléktúrát szervezett április 7-én.

1599184724
A harminc kilométeres túrával a szervezők méltó emléket állítottak a magyar honvédek tiszteletére, mivel a hadjáratot, az 1848-1849. évi forradalom és szabadságharc időszakának egyik legsikeresebb offenzívájaként tartják számon.

A Tavaszi Hadjárat Gyalogtúra Gödöllő (Alsópark) – Gödöllői sportrepülőtér – Szarka-berki dülő – Isaszegi csata emlékhelye – Szárítói nyiladék – Töviskés – Juharos – Máriabesnyő – Gödöllő (Alsópark) útvonalon zajlott, amelyen a Zrínyi Média munkatársai is részt vettek.

Horváth Péter, a HM Parlamenti Államtitkári Titkárság Rendezvényszervező Osztály rendezvényszervezője elmondta: a „170 éves a Magyar Honvédség" programsorozaton belül idén ez az első olyan sportesemény, amelyen civilek és katonák is részt vehettek. „Maga a gyalogtúra az 1849-es tavaszi hadjáratnak állít emléket. Azon az útvonalon túráztak most a résztvevők, amin a hadjárat zajlott" – hangsúlyozta a rendezvényszervező. Hozzátette: száztízen teljesítették a túrát, egyharmaduk civil, kétharmaduk pedig katona vagy honvédségi dolgozó volt.

1599184724
A rendezvény szervezésében a HM Parlamenti Államtitkári Titkárságán kívül a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége (HOSOSZ) és a Honvéd Aurora Sportegyesület is segédkezett.

Kövér Márton hadnagy, a Magyar Honvédség sportszázadának tagja érdeklődésünkre elmondta: örömmel tett eleget a felkérésnek, hogy teljesítse a távot. „Maratoni kenuzom, ami kétórás intervallum, így ez az öt óra kilenc perces gyalogtúra remek felkészülési lehetőséget adott számomra" – mondta. A hadnagy többször vett már részt teljesítménytúrákon, eddig a legtöbb, amit teljesített hatvan kilométer volt.

1849 márciusában Ferenc József az úgynevezett olmützi alkotmányban megsemmisítette Magyarország függetlenségét. Válaszul a Tisza mellett összevont honvédsereg – Görgey Artúr vezetésével – ellentámadásba lendült, és alig négy hét alatt a tavaszi hadjárat első szakaszában Hatvannál, Tápióbicskénél és Isaszegnél (április 2-án, 4-én, illetve 6-án) megverte az osztrákok legerősebb hadseregét. Május közepére Magyarország egész területe, május 21-ére Pest-Buda is fölszabadult és visszanyerte függetlenségét.

1599184724
Fotó: Rácz Tünde