Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Először szállt le hadihajón nagy méretű pilóta nélküli repülőgép

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 12. 9:44

Először szállt le repülőgép-hordozó fedélzetén az amerikai légierő olyan pilóta nélküli repülőgépe, amely vadászgép nagyságú. Az X-47B jelzésű drón a marylandi Patuxent River légitámaszponton szállt fel, és a Virginia partjainál horgonyzó H. W. Bush repülőgép-hordozón landolt robotpilóta üzemmódban, helyi idő szerint július 11-én, szerdán. A légierő drónprogramjának egyik vezetője, Matt Winter ellentengernagy által történelminek mondott tesztrepülésre újságírókat is meghívtak.

Egy ugyanilyen pilóta nélküli repülőgép első alkalommal május 14-én szállt fel a H. W. Bush anyahajóról, kilencszer hajtott végre úgynevezett „touch-and-go" manővert (épphogy érintette a hadihajó leszállópályáját, és rögtön felszállt), majd a marylandi légitámaszponton landolt.

A nagy méretű drónokkal végrehajtott sikeres kísérletek jelentősége azért nagy, mert az ilyen gépek felderítő vagy támadó célú alkalmazásához nincs szükség befogadó országhoz, mint az eddigi nagy drónok esetében, és a világ bármelyik tengerére elvihetők.

Az amerikai haditengerészetnek vannak már drónjai: a kisebb, fegyvertelen ScanEagle és a nagyobb, de a helikopterhez hasonlóan üzemelő, lassú Fire Scout. Az X-47B típusú drón 12 000 méteres magasságban képes repülni közel hangsebességgel, hatótávolsága pedig 3400 kilométer. A 19 méteres fesztávolságú, 12 méter hosszú, 6,3 tonnás gép fejlesztése 2007-ben kezdődött. Ez a drón folyamatos adatgyűjtésre, felderítő repülésre és légicsapásmérésre egyaránt alkalmazható, két tonna hasznos vihet magával.

Matt Winter ellentengernagy szerint az X-47B típusú drónokat várhatóan 2020-ban állítják hadrendbe.