Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fotók az új kínai hajófedélzeti légtérellenőrző repülőgépről

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. augusztus 2. 20:21

A napokban több internetes portálon egy új kínai, JZY–01-es lajstromszámú hajófedélzeti légtérellenőrző repülőgép prototípusának fotói jelentek meg. A Flightglobal információi szerint, a repülőgép a hazai Xian Y–7-es típuson alapszik, mely nem más, mint az orosz An–26-os kínai verziója.

Egyelőre nem tudni, hogy a repülőgépen elhelyezett radar makett, avagy egy működőképes darab. Annyi azonban biztos, hogy a kínai légtérellenőrző kialakításában nagyon hasonlít az amerikai E–2 Hawkeye típusra.

Szakértők a fotókat alaposan átvizsgálva megállapították, hogy a kínai repülőgépről hiányzik a fékhorog, valamint a prototípus nem rendelkezik megerősített futóművekkel és a szárnyak sem felhajthatóak, melyek nélkül elképzelhetetlen a hajófedélzeti üzemeltetés. Tehát a fotók alapján ezzel a tesztgéppel vélhetően a hajófedélzeti légtérellenőrző aerodinamikai jellemzőit vizsgálják.

2011 májusában vált ismertté, hogy Kína egy hajófedélzeti üzemeltetésre alkalmas légtérellenőrző repülőgép fejlesztésébe kezd. Az akkori információk szerint, az új légtérellenőrző az Y–7 alapjaira épül és tervek szerint a Shi Langra (ex-Varjag), az első kínai repülőgép-hordozóra kerül majd.

1595939474
 

 

Címkék