Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

FREMM-fregatt: irány Egyiptom!

Szöveg: Trautmann Balázs (washingtoni tudósító) |  2015. június 23. 20:28

Június 23-án adják át az egyiptomi haditengerészet első FREMM-osztályú fregattját a franciaországi Loirent kikötőjében. A hajó pályafutását a francia haditengerészetnél kezdte, NORMANDIE (D651) néven. Az átadással a hajó neve is változik, az értesülések szerint AL-CAIRO-ra.

Az ünnepélyes átadáson részt vesz Osama Rabie admirális, az egyiptomi haditengerészet és Bernard Rogel admirális, a francia haditengerészet vezérkari főnöke is.
Az 5200 tonnás, moduláris felépítésű fregatt tulajdonosváltására azért volt szükség, mert Egyiptom az idén február 16-án aláírt szerződésben igen szoros határidőt kötött ki a hajó leszállítására. így nem volt idő egy új fregatt építésére, hanem az eredetileg a francia haditengerészet számára épített NORMANDIE-t kapja meg Egyiptom.

A hajót gyártó DCNS a hajó rendszereit és azok kezelőfelületeinek nyelvét változtatta arabra, s ternészetesen a logisztikai-kiképzési feladatokat is elvégezte.
A fregatt megőrizte a SYLVER A43 függőleges rakétaindító rendszerét, melyekhez Egyitpom Aster 15 rövid hatótávolságú légvédelmi rakétákat vásárolt. Maradnak a francia haditengerészet kérésére beépített rendszerek is, így a Sagem Vigy MM tűzvezető, a Thales UMS 4110 CL és CAPTAS 4 szonár-, a NCNS Contralto-V torpedók elleni csalikat indító és a Sagem NGDS radar-, akusztikus és infravörös műcélokat indító rendszer is. A fegyverzet részei a Nexter Systems NARWHAL 20B 20 milliméteres távirányítású gépágyúrendszerek, az MBDA Exocet MM 40 Block 3 hajó elleni rakéták és az Eurotorp MU90 Impact könnyű torpedók.
A DCNS ugyanakkor eltávolította az MBDA SYLVER A70 függőleges rakétaindító rendszert, melyekből a francia Missile de Croisiere Naval (MdCN) nagy hatótávolságú, szárazföldi célpontok ellen alkalmazható cirkálórakétákat lehet indítani.

1595996170
Címkékhaditechnika