Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hummer-váltótípus a horizonton

Szöveg: Trautmann Balázs (washingtoni tudósító) |  2014. október 2. 23:38

Az amerikai hadsereg és tengerészgyalogság várhatóan még idén november közepén megkezdi azoknak a könnyű páncélozott terepjáró gépjármű-prototípusoknak a végső tesztelését, melyekkel a jelenleg is használt HMMWV-járművek harmadát kívánják majd leváltani a Joint Light Tactical Vehicle (JLTV) -program keretein belül. A várható gyártási mennyiség 17 ezer darab, így érthető, hogy a három jelentkező (Oskosh, AM General és a Lockheed Martin) lelkesen várja a verseny végét.

Az elvárt jármű könnyebb, mint egy páncélozott Hummer, de legalább akkora védettséget nyújt, mint az MRAP-kategóriájú járművek. A három gyártó már 22-22 prototípust leszállított egy 2012-es szerződésnek megfelelően, melyek azóta is folyamatos tesztelés alatt vannak.

1595979964

A tervek szerint a végleges győztessel 2015 nyarán kötik meg a szerződést a sorozatgyártásról, mely a JLTV-program tervei szerint a későbbi megrendelésekkel együtt összesen 55 ezer jármű leszállítását jelenti majd a hadsereg, míg 5500 járművét a tengerészgyalogság számára. A Kongresszus szakértőinek 2013-as számításai szerint a beszerzések összértéke eléri a 23 milliárd dollárt (400 ezer dollár/jármű), de a fegyvernemek vezetői a 250 ezer dolláros járművenkénti vételárat tartják valósnak.

A 2015-ös pénzügyi évben 230 millió dolláros költségvetési forrás áll rendelkezésre ahhoz, hogy a hadsereg 176, míg a tengerészgyalogság 7 járművet vásároljon.

Címkékhaditechnika