Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

India MH-60R helikoptereket vásárol az Egyesült Államoktól

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2020. március 19. 20:02

Az indiai miniszterelnök, Narendra Modi által a közelmúltban vezetett kormányülésen a helikopterek megvásárlása mellett a járulékos beszerzésekről – logisztika, tartalék alkatrészek, képzés – is döntés született.

1596077263

A Jane’s Defense Weekly szerint a vásárlást Donald Trump, az Egyesült Államok elnökének február 24-i indiai látogatásának előestéjén hagyták jóvá. A helikopterek beszerzését a Külföldi Katonai Értékesítés (FMS) program részeként hajtják végre. Az üzlet célja, hogy pótolja a többcélú helikopterek hiányát az indiai haditengerészet hajóin. Az MH-60R megvásárlása után az India által 2002 óta az Egyesült Államokban vásárolt fegyverek és katonai felszerelések összértéke meghaladja a 20 milliárd dollárt.

Az MH-60R-asokat két fegyverfelfüggesztési ponttal látják el, amelyek mindegyikére két hajó elleni rakéta vagy tengeralattjáró elleni torpedó függeszthető. A helikopterek mélységi bombák alkalmazására is képesek.

Az MH-60R az 1980-as években rendszeresített és azóta jócskán elavult Mk-42B/C és Ka-28 helikoptereket váltja fel. Eddig ezeket a típusokat használták tengeralattjáró- és hajók elleni hadviseléshez, tűztámogatási, valamint kutató-mentő műveletekhez. Az MH-60R felderítési, kommunikációs átjátszó, logisztikai támogatási és szállítási feladatokra is használható.

2018. november 15-én az indiai védelmi minisztérium levelet küldött az Egyesült Államok kormányának, amelyben kérte 24 darab többcélú MH-60R tengerészeti helikopter megvásárlásának lehetőségét az ország haditengerészetének felszerelésére.

2019 áprilisában az Egyesült Államok Külügyminisztériuma jóváhagyta 24 darab többcélú MH-60R tengerészeti helikopter, 30 darab multi-mode APS-153 (V) radar, 24 darab alacsony frekvenciájú ALFS AS és 1000 AN / SSQ-36/53/62 szonárbója szállítását Indiába a Külföldi Katonai Értékesítés Program keretében, valamint AGM-114 „Hellfire" irányított páncéltörő rakéták, 70 milliméteres APKWS-2 irányított rakéták, Mk-54 könnyű torpedók, M-240D és GAU-21 géppuskák, NSM (Naval Strike Missile) gyakorló rakéták valamint egyéb felszerelések és szolgáltatások leszállítását 2,6 milliárd dollár értékben. Az ellentételezés értékét 30 százalékban határozták meg.

Az indiai haditengerészet a stratégiai partnerségi modell részeként 111 darab többcélú tengeri helikopter (NUH) beszerzését célozta meg, ennek megfelelően az indiai vállalatoknak közös vállalkozásokat kell létrehozniuk a külföldi gyártó cégekkel az NUH helikopterek legyártásához.

Forrás: jetfly.hu