Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megtorpant a cseh harci helikopter beszerzés

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2018. február 10. 13:21

2017 októberében már úgy tűnt, hogy sínen van a cseh Mi-24-es harci helikopterek leváltása, de az új védelmi miniszter, Karla Šlechtová újragondolta a beszerzést.

https://www.jetfly.hu/legierok/megtorpant-a-cseh-harci-helikopter-beszerzes
1599181591
Prága tavaly hirdette ki, hogy a Mi-24-esek helyére a Bell Helicopter UH-1Y és a Leonardo Helicopters AW139M típusa maradt versenyben, a napokban megjelent hírek ugyanakkor arról számolnak be, hogy a tender megtorpant és új feltételekkel írják majd ki újra. Karla Šlechtová védelmi miniszter felkérte az illetékeseket, hogy dolgozzák át azt a listát, melyben az új forgószárnyasokkal (12 db) szemben támasztott követelmények szerepelnek. A védelmi miniszter ezzel a lépéssel szeretne megbizonyosodni arról, hogy a cseh haderő a lehető legjobb módon készül fel az új technika beszerzésére és üzemeltetésére.

A védelmi minisztérium közleménye szerint a frissített követelménylistát február 1-jén kapta meg a miniszter, aki ezt követően az illetékesekkel nézi majd át a dokumentumot és ez alapján kérnek majd be új ajánlatokat a pályázóktól. Ami biztosnak tűnik a cseh fél részéről, hogy ismételten több cég ajánlatát várják és bírálják majd el. Az újraindított tendernek köszönhetően ismét versenybe szállhat az Airbus Helicopters és a Sikorsky, mely reméli, hogy végre találhat európai vásárlót a lengyel PZL Mielec által összeszerelt S-70i Black Hawk-ra.

Csehország esete jelenleg nem egyedüli a helikopterbeszerzés határidejének kitolódásában, hiszen úgy tűnik, hogy Lengyelországban is késik a végső győztesek kihirdetése a különleges erők és a haditengerészet részére beszerzendő, összesen 16 gépet érintő két tenderen.