Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szlovák Blackhawkok?

Szöveg: Trautmann Balázs (washingtoni tudósító) |  2015. január 18. 20:26

Szlovákia kormánya komolyan fontolóra veszi az amerikai féltől érkezett ajánlatot, mely Sikorsky UH-60 Blackhawk közepes szállítóhelikopterek szlovákiai hadrendbe állításáról szól, jelentette be Martin Glvác védelmi miniszter.

1595986233

Az amerikai ajánlat értelmében a jelenleg hadrendben álló Mil Mi-17 Hip helikoptereket kilenc UH-60 Blackhawk válthatná fel a szlovák légierőnél. A kilenc helikopter rendszeresítése a kiképzéssel, a logisztikai támogatással együtt 353 millió dollárba kerülne.

A védelmi miniszter szerint ha az üzlet létrejön, az első, új gyártású UH-60-as egy éven belül Szlovákiába érkezhetnek majd. A teljes beszerzési program hat évre terjedne ki, a szlovák kormány évente vásárolna egy-két gépet, így terítve szét a program költségét. A szlovák vezérkar szerint az amerikai gépek üzemeltetése kevesebb, mint a felébe kerülne a jelenlegi Mi-17-esekéhez képest.

Bár több másik gyártó ajánlata is a szlovák kormány előtt van, a helyi lapértesülések szerint egyértelműen az amerikai ajánlat lesz a befutó, melyről már részletesen is egyeztettek az amerikai kormánnyal.