Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tádzsikisztán megerősíti határát Afganisztánnal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 18. 19:41

Tádzsikisztán megerősíti Afganisztánnal közös határát a központi afgán kormány ellenőrzésén kívül eső fegyveres csoportoknak a határ térségében észlelt erős koncentrációja miatt – jelentették be január 16-án, pénteken Dusanbéban.

Ramazon Rahimzada belügyminiszter sajtóértekezletén azt mondta, hogy a tádzsik fegyveres erőknek olyan értesüléseik vannak, amelyek szerint a határ afgán oldalának térségében szélsőséges terrorcsoportok gyülekeznek nagy számban, köztük tálib fegyveresek és a Turkesztán iszlamista mozgalom emberei.

A miniszter közlése szerint a határőrök mellé erősítésül tádzsik állambiztonsági és belügyi alakulatokat vezényelnek.

A tádzsik különleges szolgálatok egyik magas rangú tisztje nemrégiben arról beszélt, hogy fokozott figyelemmel kísérik Tádzsikisztán és Afganisztán közös határfolyója, a Pjandzs körzetét, valamint a Pamír hegységbeli és más térségbeli területeket. Számos intézkedést is tettek a határ leginkább sebezhető szakaszainak védelmére.

Szólt arról, hogy szoros együttműködést alakítottak ki a kérdésben a FÁK-tagországok kollektív biztonsági szervezetén (ODKB) belüli kollégáikkal. Információkat cserélnek, alaposan elemzik a fegyveresek koncentrációjával kapcsolatos értesüléseket az említett határszakaszon.

Tádzsikisztán és Afganisztán között 1344 kilométeres a közös határ. Jelentős része magas hegyvidéki, nehezen megközelíthető területen halad. A pjandzsi határövezetet 2005-ig orosz határőrök felügyelték, majd az orosz-tádzsik államközi egyezmény keretében ettől kezdve átadták a határőrizetet Tádzsikisztánnak.