Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szu-30MKI kísérettel érkeztek az első Rafale-ok Indiába

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2020. augusztus 12. 20:26

Július 29-én érkezett meg az első öt Rafale vadászbombázó India Ambala légibázisára: az ötgépes kötelék július 27-én indult útnak a Dassault Merignac-i üzemének területéről.

1596865602

Az első öt gépet (3 darab együléses, 2 darab kétüléses) már indiai pilóták repülték át Indiába, útjuk során a francia légierő A330MRTT többfeladatú légi utántöltő és szállító repülőgépe is kísérte őket, köztes megállóként az Egyesült Arab Emirátusok Al Dhaifra bázisán szálltak le. Az Indiába érkező Rafale-okat két Szu-30MKI fogadta.

A koronavírus miatt a Dassault Bordeaux-i gyárában is leállt a termelés márciusban, a tesztelés, illetve az indiai légierő pilótáinak és műszaki szakembereinek átképzése is szünetelt, a francia telephelyen a korlátozások feloldását követően májusban indult be újra az élet.

A Rafale-szerződést még 2016. szeptember 26-án kötötte meg az indiai Védelmi Minisztérium a Dassault Aviation céggel, miután kútba esett a 126 harci repülőgép beszerzésére kiírt, sok éven át húzódó MMRCA tender. A 36 darabos kontingensből 28 egy- és 8 darab kétüléses oktató verzió (helyi jelöléssel EH és DH), a vételáruk pedig eléri a 8,5 milliárd dollárt. Tavaly október 8-án ünnepélyesen adták át az első elkészült repülőgépet Franciaországban. Az első 18 darab Rafale az Ambala légibázison állomásozó 17. „Golden Arrows” repülőszázad állományába fog kerülni. A francia légierő, haditengerészet, illetve Egyiptom és Katar után India a Rafale következő üzemeltetője.

Forrás: jetfly.hu