Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Typhoon, Rafale, Gripen – európai harci repülőgép jövőkép

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. szeptember 14. 22:16

Az IISS (International Institute for Strategic Studies) honlapján a napokban jelent meg egy elemzés, mely Európa harci repülőgépeinek gyártására, illetve ennek lehetséges jövőjére helyezi a hangsúlyt.

Annak ellenére, hogy jelenleg még több európai típus gyártósora aktív, a jövőkép már nem túl fényes, hiszen a jelenlegi állás szerint nincs új, európai fejlesztésű pilóta által vezetett harci repülőgép kilátásban, továbbá a pilóta nélküli repülőgép rendszerek fejlesztése és gyártása is bizonytalan.

1595941544

Napjainkban három harci repülőgép típus hat végszerelő gyára aktív: a Eurofighter Typhoon az Egyesült Királyságban, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban, a Dassault Rafale Franciaországban, míg a Saab Gripen Svédországban.

A Rafale és a Typhoon gyártása – legalábbis Európában – várhatóan 2020 körül fejeződik be, ugyanakkor a megépített gépek továbbfejlesztésére továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek. A Gripennél kicsit jobb a helyzet, hiszen a svájci és a svéd Gripen NG vásárlásnak köszönhetően a típus gyártása várhatóan 2020 után is folytatódhat.

Európában új típus fejlesztéséről – amely legalább a gyártás kapacitását tekintve a három típus helyére léphetne – nincs új információ.

Számos európai ország már következő generációs harci repülőgépet vásárolt, ami nem más, mint az F–35-ös. Az F–35 Lightning II Joint Strike Fighter programból a britek, az olaszok, a hollandok, a norvégok és a törökök is részt vállaltak, melyek közül a program finanszírozását tekintve Nagy-Britanniára hárul a legnagyobb összeg (8 százalék, nagyjából kétmilliárd dollár). Fontos azonban megjegyezni, hogy az F–35-ös programban az európai cégek  továbbra is csupán alvállalkozóként lehetnek jelen.

Ebben a szektorban új európai fejlesztések most a pilóta nélküli katonai repülőgépekre fókuszálnak. Ehhez kapcsolódóan fontos lépés volt júliusban Franciaország és Nagy-Britannia bejelentése, amely szerint a két ország megkezdte egy pilóta nélküli harci repülőgép rendszer (UCAS) lehetséges jövőbeni kifejlesztésének tanulmányozását. Egy ilyen projekt beindítása kétségkívül fontos lépés a fejlesztések területén, de még ha el is jut ez a projekt a gyártásig, akkor is sokkal kisebb mértékű lesz, mint az európai harci repülőgépek jelen generációjának gyártása.