Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb öszecsapások Kairóban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 14. 21:03

Az egyiptomi fővárosban szeptember 14-én, pénteken a Mohamed prófétát gyalázó film miatt tüntetők kövekkel dobálták meg az Egyesült Államok nagykövetségének épületét védő rendőröket.

A rendőrség könnyfakasztó gránátokkal és kövek visszadobálásával válaszolt. Egy kiégett autót fejtetőre állítottak abban az utcában, amely a tavalyi kormányellenes tüntetések során ismertté vált Tahrír (Felszabadulás) teret köti össze a diplomáciai képviselettel. A rendőrség hatalmas betontömbökkel zárta el a nagykövetséghez vezető utat.

A rendőrség péntek reggel igyekezett megtisztítani a Tahrír teret. A legbefolyásosabb szervezet, a fundamentalista Muzulmán Testvériség ugyanis erre a napra országos tiltakozó megmozdulást szervezett. A rendfenntartóknak sikerült ugyan a területről kiszorítani a tiltakozókat, de távozásuk után a tüntetők hamar visszatértek.

Egyesek olyan táblákat emeltek a magasba, amelyek szerint „Minden muzulmán és keresztény kötelessége a film készítőinek és szereplőinek megölése". Mások Korán-idézetekkel teleírt zöld szalagokkal vonultak fel.

A kairói tiltakozó megmozdulások szerdán kezdődtek az Egyesült Államokban készült Innocence of Muslims (A muzulmánok ártatlansága) című, Mohamed prófétát gyalázó film miatt.

CímkékNATO