Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nincs magyar sérültje a Sínai-félszigeti tábor elleni támadásnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. szeptember 14. 20:58

Nincs magyar sebesültje a Sínai-félszigeti el-Gora tábor ellen egyiptomi beduinok által elkövetett támadásnak – mondta Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőnöke szeptember 14-én, pénteken este az MTI-nek. Az ENSZ-békefenntartók táborában 43 magyar katona, illetve rendőr teljesít szolgálatot.

Kaleta Gábor elmondta: Kveck Péter egyiptomi magyar nagykövet este nyolc előtt beszélt a táborban szolgálatot teljesítő magyarok parancsnokával, aki közölte, hogy a támadásnak nincs magyar sérültje.
A nagykövet szombaton felkeresi a tábort, látogatása a támadástól független, annak időpontját már korábban egyeztették – tette hozzá a sajtófőnök.

A feldühödött egyiptomi beduinok az iszlámellenes amerikai amatőr film miatt támadták meg az el-Gora tábort.
A Multinacionális Erők és Megfigyelők (MFO) Békefenntartó Missziójának szóvivője szerint a gázai-izraeli határ közelében, az el-Gora övezetében található táborban összecsapás tört ki, és legalább három kolumbiai katona megsebesült. Névtelenül nyilatkozó egyiptomi biztonsági források szerint a nomádok betörtek a táborba, ahol a kontingens főhadiszállása van, és felgyújtottak egy őrtornyot, illetve egy vagy több gépjárművet.

A megfigyelők az egyiptomi-izraeli békeszerződés betartását ellenőrzik a félszigeten 1979 óta. A tábor 1500 katona szálláshelye. Az egyiptomi források szerint erősítést küldtek a helyszínre.
A békefenntartó misszióban 12 ország katonái és rendőrei – köztük magyarok is – szolgálnak.

A Mohamed prófétát gyalázó A muszlimok ártatlansága című amerikai film miatt pénteken is tüntetések voltak szerte a muzulmán világban, ezek közül több erőszakba torkollott.