Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A dalnak közösségformáló ereje van

Szöveg: Kovács Dániel |  2015. szeptember 17. 12:31

„A dalnak közösségformáló ereje van, és átsegíti az embereket a mindennapok nehézségein” – fogalmazott Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára köszöntőbeszédében a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület kórusának előadásán, szeptember 16-án.

1596000325

A dal mindig átsegítette a közösségben élő embereket a nehézségeken – mondta gyerekkori emlékeit is felelevenítve a helyettes államtitkár, aki ünnepi köszöntőjében a katonadalok fontosságát is kiemelte. Mint fogalmazott, a katonadalnak és a katonazenének szintén megvan a közösségformáló ereje, hiszen barátságokat épített, zenekarokat, kórusokat kovácsolt össze már a sorkatonaság idejében is.

1596000325

A Balassi Bálint Bajtársi Egyesület kórusa a Magyar Dal Napja alkalmából készült nagyszabású előadással, amelyet a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ gróf Eszterházy Mihály termében hallgathatott meg a közönség. A műsorban népdalok és katonadalok váltogatták egymást, a kórus nagyszerű előadását zongorakíséret tette teljessé. A dalok közötti szünetekben Naszvagyi Vilmos, a kórus karnagya felidézte a magyar népdal szerepét és jelentőségét a magyar kultúrában, beszélt a dalok kialakulásáról és a népdalok összegyűjtésének áldozatos munkájáról is.

1596000325

Fotó: Tóth László