Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Alkotásaik a valóságot tükrözik

Szöveg: Takács Vivien |  2015. március 1. 14:26

„Fába égetett világtól a festett tájképekig” címmel közös kiállítása nyílt Szeder Tamás pirografikusnak és Kun István festőművésznek Budapesten, a Suzuki Ház Pagoda Galériában február 26-án.

1595988651

Az esős idő ellenére sokan voltak kíváncsiak az MH Anyagellátó Raktárbázis két közalkalmazottjának képeire. A kiállítást Dolányi Sándor alezredes, a raktárbázis hadtáp szakterületért felelős parancsnokhelyettese nyitotta meg. „A festmények és a pirografikák tájakat, városokat, embereket, a múltat, a jelent és a jövőt tükrözik. Nincsenek kihalóban ezek az ősi művészeti formák, hiszen a mai modern technikai eszközökkel újjá lehet formálni, fel lehet ébreszteni őket Csipkerózsika-álmukból" – mondta köszöntőbeszédében az alezredes.

1595988651

A parancsnokhelyettes ünnepi gondolataiban méltatta a művészeket is. Szeder Tamásról elmondta, hogy kezdetekben ceruzarajzokat, főleg portrékat alkotott, majd 2012-ben kezdett el kísérletezni az égetéssel készített grafikákkal. Jelenleg közel száz elkészült pirografikája van.

Az alezredes Kun Istvánról elmondta, hogy már gyerekként is szeretett festeni, de komolyabban akkor kezdett el a festészettel foglalkozni, amikor egy barátjától olajfestéket kapott ajándéka. Tizenöt éve autodidakta módon, az internetről és könyvekből szerzi tudását. Tájképei a természet iránti csodálatát és szeretetét tükrözik.

1595988651

Szeder Tamás a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta, hogy erre a különleges alkalomra készített egy pirografikát, amelyen egy Suzuki látható. A lángművésztől megtudtuk, hogy idén ez lesz az első és utolsó kiállítása, mert ebben az évben egy új stílussal szeretne kísérletezni, amit jövőre fog bemutatni a közönség előtt.

„Az alapálláspontom az, hogy ha együtt tudsz élni a lakásban a festménnyel, akkor az jól sikerült" – mondta Kun István, aki számára nagyon fontos a színek harmóniája. A gödöllői Anyagellátó Raktárbázis közalkalmazottja hozzátette, hogy képeit realista ábrázolásmódban festi meg.

1595988652

Arra a kérdésünkre, hogy mióta támogatja a Suzuki Ház a művészetet, Seres Gábor, a Suzuki Ház egyik tulajdonosa és a Pagoda Galéria vezetője azt válaszolta, hogy márkakereskedésük tizenkilenc éve pártolja a kortárs és fiatal művészeket. „Hónapról hónapra a Pagoda Galériában lehetőséget adunk ismert és még kevésbé ismert alkotóknak, hogy bemutatkozhassanak műveikkel a nagyközönség előtt."

A kiállítást március 26-ig lehet megtekinteni Zuglóban, a Suzuki Házban.

1595988652

Fotók: a szerző felvételei