Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem feltétlenül távolítják el Kubát a terrorlistáról

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 1. 15:47

Az amerikai-kubai diplomáciai kapcsolatok rendezésének ügye nem köthető össze azzal, hogy az Egyesült Államok eltávolítja-e a karibi szigetországot a terrorizmus állami támogatóiról vezetett listájáról – jelentette ki Washingtonban John Kerry amerikai külügyminiszter.

Az amerikai diplomácia vezetője azzal kapcsolatban nyilatkozott erről, hogy Washingtonban a nap folyamán megtartották az 54 éve megszakított diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról folytatott tárgyalások második fordulóját. Az amerikai küldöttséget Roberta Jacobson helyettes külügyi államtitkár, a kubai küldöttség élén Josefina Vidal, az Egyesült Államokkal foglalkozó külügyminisztériumi osztály vezetője állt. Az első ilyen egyeztetést januárban Havannában tartották.

Az amerikai álláspont szerint az egyeztetésnek a nagykövetségek kölcsönös újbóli megnyitására kell összpontosítaniuk, kubai részről viszont az az igény merült fel, hogy az országot töröljék a terrorizmus állami támogatóinak amerikai listájáról, amelyre még 1982-ben került fel, marxista felkelések támogatása miatt. A kubai érvelés kiemelte, hogy Havanna most éppen közvetítői szerepet játszik a kolumbiai polgárháború lezárásáról folytatott tárgyalásokon.

Kerry rámutatott, hogy a diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról folytatott egyeztetés technikai folyamat, a terrorizmus támogatásával kapcsolatos minősítés azonban nem tárgyalások kérdése, mert azt a kongresszusnak kell jóváhagynia. Amerikai kormányzati forrásokból származó értesülés szerint az új lajstrom elkészítésének folyamata a vége felé tart.

Jelenleg mindkét ország csak érdekképviseleti hivatalt működtet a másik fővárosában.

Washington azt szeretné elérni, hogy Havanna engedélyezze az amerikai diplomaták szabad mozgását, beleértve azt is, hogy ellenzékiekkel találkozhassanak.

Amerikai remények szerint a nagykövetség megnyitásáról szóló megállapodás az amerikai államok április 10-11-én Panamában tartandó csúcstalálkozójáig megszülethet. Itt létrejöhet az első találkozó Barack Obama amerikai és Raúl Castro kubai elnök között.

A két vezető december 17-én jelentette be, hogy a két ország kapcsolataik normalizálására törekszik. Az Egyesült Államok kormánya ezt követően enyhített egy sor, Kubával kapcsolatos kereskedelmi és utazási korlátozáson, ám a több évtizedes amerikai gazdasági embargót csak a republikánus többségű kongresszus törölheti el.