Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Célegyenesben a Miskahuszár-projekt

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2017. július 31. 6:06

Tízéves álom válik valóra szeptember 29-én a Katonai Emlékpark Pákozd (KEMPP) területén – ünnepélyes keretek között akkor avatják ugyanis fel a 12,5 méter magas, közel 100 tonnás Miskahuszár-szobrot.

A világ legnagyobb huszárszobraként a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült alkotás utómunkálataival kapcsolatban a honvedelem.hu kérdésére Rohonczi István szobrászművész elmondta: a szobor szerkezetileg elkészült. Lebontották az öntőformákat, majd a szobrot újra felállványozva jelenleg a csiszolás és a hibajavítás folyamata zajlik.

1596036710

„Az utolsó előtti fázis pedig a festés lesz, amihez speciális betonfestéket használunk majd. Terveink szerint a huszártest homogén, sötétszürke árnyalatot kap, és maga a nemzetiszínű lobogó is fémes hatást fog kelteni, köszönhetően a vörösréz–ón–rézoxid színkombinációnak. A pitykék, a sújtások és a csákón lévő címer mind aranyozva lesznek" – mondta a szobrászművész.

Dr. Görög István, a Katonai Emlékpark Pákozd (KEMPP) ügyvezetője érdeklődésünkre hangsúlyozta: mivel a szobor alig 150 méterre az autópályától magasodik, naponta rengetegen láthatják majd, és így a magyar huszár, a magyar katona mélyebben bekerül majd a nemzeti tudatba.

1596036710

„Érdekesség, hogy maga a magyar huszár alig egy hónapja lett hungarikum. Azt is szimbolikusnak érezzük, hogy a Miskahuszár-szobor éppen az egykori pákozdi csatatér területének szélén áll, azaz körülbelül eddig a vonalig juthatott el az ellenség, de tovább már nem. A szobrot, terveink szerint, dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök avatja majd fel szeptember 29-én, a pákozdi csata emléknapján, egyben a szárazföldi haderőnem napján" – közölte az ügyvezető.

A közel százmillió forint értékű Miskahuszár-projekt Vlaszák Mihály vállalkozónak köszönhetően valósult meg, ám mint azt dr. Görög István kiemelte: jó ideje széles körű társadalmi összefogás övezi. A zsűrizett műalkotás tízesztendős tervezés és munka eredménye.


Az alkotásról további érdekességek a szobor facebook oldalán, illetve a projekt weboldalán olvashatóak.

Fotó: KEMPP