Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy hét a biztonságpolitika jegyében

Szöveg: Galambos Sándor |  2017. július 31. 7:19

Véget ért a XVIII. Euroatlanti Nyári Egyetem. Az egyhetes kurzus hallgatóinak aktív részvételét dr. Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpont igazgatója, a nyári egyetem szakmai vezetője és Takács Attila dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka köszönték meg.

Nyolcvan hallgató nyert felvételt idén az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár által szervezett Euroatlanti Nyári Egyetem egyhetes kurzusára. Az alapvetően biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkozó szakmai tanácskozást Szolnokon, az ENSZ Békefenntartó Műveletek Főosztálya által is elismert MH Béketámogató Kiképző Központban rendezték meg.

Magyarország NATO-csatlakozása óta ez már a 18. hasonló továbbképzés volt, amelyen neves biztonságpolitikai szakértők részvételével a hallgatók előadások, szemináriumok, válságkezelő szimulációk keretében behatóan ismerkedhettek meg többek közt a nemzetközi biztonsági környezet folyamataival, a jelenkor meglévő és lehetséges konfliktusaival, a NATO és az Európai Unió tevékenységével, globalizált világunk eseményeinek és folyamatainak stratégiai értelmezésével, a kulturális különbségek hatásaival és a magyar biztonságpolitika irányvonalaival. A képzés során megszerzett tudást, készségeket a résztvevők a későbbi tanulmányaik során, szakmai munkájukban hasznosíthatják.

1596036905

A széles körű érdeklődésnek köszönhetően idén is maximális létszámmal folyt a képzés, amelyen a Magyar Honvédség tisztjei, altisztjei, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói, doktoranduszai, köztisztviselők és közalkalmazottak, közművelődési és humán szakemberek, a társ fegyveres testületek képviselői, szerződéses és önkéntes műveleti tartalékos katonák, valamint a honvédelem ügye iránt elkötelezett, a honvédelmi nevelésben részt vevő tanárok és diákok, a téma iránt érdeklődő egyetemisták, főiskolások vettek részt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által akkreditált nyári egyetem hallgatói délelőttönként előadásokat hallgattak, délutánonként pedig panelbeszélgetéseken és szemináriumokon ütköztették a véleményeiket.

1596036906

Az első napon a hallgatók a posztigazság érzelmeken, személyes hiten alapuló problémáival, a szubjektív biztonság, a hibrid háború, a kiberbiztonság és az európai orosz befolyás kérdéseivel foglalkoztak.

Kedden az Amerikai Egyesül Államok külpolitikáját, Európa védelempolitikáját és a Nyugat kilátásait elemezték, a következő napon Oroszország és a Közel-Kelet aktuális eseményeit dolgozták fel, csütörtökön a válságjelenségeket, a terrorizmus és a migráció okozta feszültségek várható következményeit elemezték, a záró napon, július 28-án pedig a Magyar Honvédség helyzetéről, a tervezett fejlesztésekről kaptak tájékoztatót a hallgatók.

A zsúfolt programok mellett azonban a kurzus résztvevőinek egy kis kikapcsolódásra is lehetőségük nyílt: látogatást tettek az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison, ahol egy statikus bemutató keretében a helyőrségben állomásozó alakulatok fegyvereit és technikai eszközeit ismerhették meg.

Dr. Tálas Péter, az egyetem szakmai vezetője a kurzus egyik sikereként azt emelte ki, hogy ebben az évben is a sok katona hallgatója volt a nyári egyetemnek. Ennek a hatása pedig a közös munka eredményességén, az intenzív beszélgetések, viták mélységén és színvonalán is érzékelhető volt. Egy-egy aktuális biztonságpolitikai problémát ugyanis sok esetben másként közelítettek meg a civilek és a hazánk szuverenitását alapvetően garantáló Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses tagjai.

1596036906


Fotó: a szerző felvételei