Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Filmajánló: Véres gyémánt

Szöveg: Révész Béla |  2016. január 13. 15:25

Háborút akarsz? Szerezz pénzt, abból szerezz fegyvert, aztán pusztíts! Hogy milyen áron? A kérdés értelmezhetetlen. Edward Zwick 2006-os mozijában egyedül a gyémántnak van értéke, az emberi életnek semmi. Egy majdnem tökéletes film Leo DiCaprio tökéletes alakításával.

1596006972

Sierra Leonéban dúl a polgárháború. A kormányellenes lázadók onnan finanszírozzák a fegyverbeszerzést, ahonnan csak tudják. Nem válogatnak a módszerekben. Az elfoglalt települések életerős férfijait a gyémántbányákban dolgoztatják, míg a gyerekeket összegyűjtik, és ideológiai agymosással megspékelt kiképzésben részesítik őket, hogy már 5-6-7 évesen fegyverrel a kezükben (amit bőszen használnak is) döntsenek életről és halálról. Történetünk főszereplője az ex-zsoldos Archer (Leonardo DiCaprio), aki minden piszkos kis üzletben benne van, ami a gyémántokhoz kötődik. A szó szerint véráztatta drágaköveket aztán közvetítőkön keresztül Európában és az USA-ban teríti, busás hasznot termelve mind a kereskedőknek, mind magának. Egy félresikerült csempészakció során találkozik a börtönben Solomonnal (Djimon Hounsou), akit egy bányából gyűjtöttek be a kormánypárti katonák. A falujából elhurcolt férfi egy olyan különleges gyémántot talál, amit mindenki meg akar szerezni tőle. A bökkenő csak az, hogy Solomon elásta a kincset a bánya közelében, így kezdetét veszi a hajtóvadászat, amelyben a félszemű lázadóvezér éppúgy részt vesz, mint az amerikai erők ezredese, nem beszélve Archerről, aki rábeszéli a férfit: menjenek együtt a gyémántért, amit ő majd elad, s a pénzből bőven futja arra, hogy elhurcolt családját kimenekítse Afrikából.

1596006972

Edward Zwick, aki Az utolsó szamurájban még kardozós-moralizálós akciódrámát vizionált, a Véres gyémántban az afrikai ország abszurd anarchiáját tálalja a nézők elé. Az emberi élet itt valóban semmit nem ér, a polgárháború meg sem érdemli a háború elnevezést, pro és kontra mészárszéket látunk, ahol úgy gyilkolják egymást az emberek, mint a legyeket. Archer cinikus mottója („Ilyen hely Afrika") csak ideig-óráig alkalmazható arra, amit már a kalandor veterán katona sem tud huzamosabb ideig elviselni. A gyémánt utáni hajsza után ki szeretne lépni a történetből (és távol Afrikától), s célja érdekében minden eszközt és embert felhasznál. Ha kell, hidegvérrel gyilkolja a lázadókat, ha kell, sármos mosollyal próbálja meg kihasználni a vonzó amcsi riporternőt, Maddy Bowent (Jennifer Connelly), ám a történet előrehaladtával egyre inkább rádöbben, mennyivel többet ér az emberi élet, mint a pénz utáni hajsza. Szép gondolat, s Danny magáévá is teszi, nonszensz módon éppen akkor, amikor rájön, hogy életét adja egy olyan drágakőért, amelynek értékéből ő már soha nem fog látni semmit, ellenben megment egy családot, és a sajtón keresztül világra szóló botrányt csinál az afrikai „véres gyémántok" történetéből.

1596006972

Edward Zwick nem kispályás rendező. A Szenvedélyek viharában, A bátrak igazsága vagy a Szükségállapot elég komoly polcra helyezték Hollywoodban, s még akkor is látatlanban írnak alá neki szerződést, ha elkövette menet közben Az utolsó szamuráj című merényletet a jó ízlés ellen. A giccses Tom Cruise történet után a Véres gyémántban Zwick nagyon is aktuális problémákra hívja fel a figyelmet. Az emberi életek ezreit követelő gyémántkereskedelem és az afrikai gyerekkatonák borzalmas világa a mai napig hidegen hagyja a „művelt" nyugatot, melynek polgárait zömében csak a végeredmény izgatja: „Ó, milyen gyönyörű az a kő a gyűrűdben, hát nem csodás az élet?" A film annak is köszönheti sikerét, hogy mondanivalója miatt egy rakás emberjogi szervezet állt be a promóciós kampányba – nem véletlenül.

1596006972

Zwick két remek színészt szerződtetett, hogy sikerre vigyék a nem túl népszerű témát. Djimon Hounsou mellett persze Leo DiCaprio az igazi húzónév, akinek az utóbbi tizenöt évben nem igazán volt mellényúlása. A kiégett, cinikus ex-zsoldost tökéletesen alakítja, természetes volt az Oscar-jelölés is, mint ahogyan az is, hogy úgysem kapja meg. Valami átok ül rajta, pedig abban az évben forgatta le Scorsese vezetésével A téglát is, amiben szintén hibátlan alakítást nyújtott. Ha az idei filmjével sem kapja meg a szobrocskát, a fanok nagy valószínűséggel hajtóvadászatot rendeznek majd a filmakadémia tagjai után. A Véres gyémánt egyértelműen Leonardo DiCaprio mozija. Mondhatnánk, lubickol a szerepben, de a téma túl lehangoló és tragikus ahhoz, hogy ezt a szót használhassuk. Fogalmazzunk úgy: minden pillanatát érzi a filmnek, alakítása a klasszikus kalandor, a modern akcióhős és a reménytelenségbe fulladó magányos ember cselekedeteinek és motivációinak minden árnyalatát tartalmazza. Csont nélkül, a legnehezebb szituációkban is pontosan azt látjuk tőle, amit látnunk kell. Újabb pazar alakítás, nagy kár, hogy nem díjazták.

1596006973

A Véres gyémánt pontosan behatárolja, mi a célja: lelkifurdalást, részvétet ébreszteni, egyben a figyelmet Afrikára irányítani. Felvetődhet persze a kérdés, mi közünk nekünk, átlagembereknek a gyémántokhoz, az afrikai polgárháborúkhoz, a gyerekkatonákhoz, vagy az amerikai szerepvállaláshoz az Isten háta mögött. Nem sok, ám a rendezőnek sikerült ügyesen egyetemessé tenni a történetet. A fegyverkezési őrület, mint alapprobléma, globális, a gyerekek eltorzított gondolkodása és természetellenes fejlődése pedig nem csak a fekete kontinens problémája, elég csak az amerikai fegyvertörvényre és annak hatásaira gondolni. Földrajzilag és ideológiailag távol áll tőlünk a történet, alapkérdését tekintve azonban nagyon is közel.

1596006973

Szórakoztató, látványos és erősen elgondolkodtató mozi. Bár a Véres gyémánt tíz évvel ezelőtt készült, frissességéből semmit sem vesztett. Legfeljebb az azóta is Oscar nélkül brillírozó Leo arcán számolhatunk egyre több ráncot, sajnálva az idő értelmetlen gyorsaságát.

1596006973
Véres gyémánt (Blood Diamond) – 2006

Gyártó: Warner Bros

Rendező: Edward Zwick

Forgatókönyvíró: Charles Leavitt

Zeneszerző: James Newton Howard

Operatőr: Eduardo Serra

Vágó: Steven Rosenblum
 
Szereplők: Leonardo DiCaprio, Djimon Hounsou, Arnold Vosloo, Jennifer Connelly

Premier: 2006. december 8. (USA)

Magyarországi bemutató: 2007. február 1.

(További filmkritikáinkat ide kattintva olvashatják el.)

Címkékfilmkritika