Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A francia légierő bombázta a dzsihadistákat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. január 13. 17:28

Francia gyártmányú Rafale vadászbombázók mértek csapásokat az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet líbiai állásaira az al-Maszri al-Jóm című egyiptomi napilap január 12-i, keddi száma szerint. Líbiai források szerint a francia légierő bombázta a dzsihadistákat, Párizs nem reagált a hírekre.

Az al-Maszri al-Jóm szerint a hadművelet keretében vasárnap este legkevesebb öt csapást mértek a terrorcsoport líbiai főhadiszállása, Szirt kikötőváros közelében lévő célpontokra. Az al-Vaszat című líbiai lap névtelen forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a Rafale típusú harci repülőgépek olyan hírszerzési értesülésekre alapozva hajtották végre a támadást, amelyek egyenesen a tobruki központtal működő, nemzetközileg elismert kormányzat hadserege, a Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) főparancsnokságától származtak.

A források szerint az Iszlám Állam legkevesebb 14 harcosát vesztette el a légicsapásokban, köztük magas rangú vezetőket.

Azt is közölték, hogy a hadműveletek folytatódni fognak a francia légierővel szoros együttműködésben, a líbiai kormány kérésére.

Az LNH egyik Facebook-oldalán vasárnap megjelent bejegyzés szerint „a francia harci gépek célpontokat támadtak Szirtben és (az onnan 100 kilométerre nyugatra fekvő) Bin Dzsavádban". Egy nappal később azonban ugyanazon az oldalon az is megjelent, hogy a hadsereg szóvivője cáfolta „a francia vagy bármilyen más külföldi (nem arab) légierővel folytatott együttműködést" az említett műveletben.

Az algériai al-Habar című lapban napokkal korábban megjelent egyik jelentés szerint Párizs és Washington az Iszlám Állam líbiai állásai elleni közelgő nyugati hadműveletekről értesítette Algériát.

Az Iszlám Állam a tavalyi év során megszilárdította pozícióját a polgárháborús országban, és teljes mértékben uralma alá vonta Moammer Kadhafi néhai diktátor szülővárosát, a Földközi-tenger partján fekvő Szirtet. Idén január 4-én a milícia bejelentette, hogy elfoglalta az onnan körülbelül 100 kilométerre keletre fekvő Bin-Dzsavád kikötővárost. A stratégiai fontosságú város Líbia Olajfélholdnak nevezett régiójának kapujában fekszik.

Bin-Dzsavád bevétele után a terrorcsoport azonnal támadást intézett a térség két fontos olajkikötőjéhez, esz-Szidrhez és Rász-Lanúfhoz közeli olajterminálok ellen. Bár a fegyvereseket sikeresen visszaverték, az olajipari létesítményeknél napokkal később is hatalmas tüzek pusztítottak.

Európa egyre nagyobb aggodalommal figyeli az Iszlám Állam líbiai terjeszkedését, és nemrég mások mellett Párizs is kilátásba helyezte a fegyveres beavatkozást. Líbiai tisztségviselők ugyanakkor számos alkalommal hangsúlyozták, hogy egy ilyen lépésre csak hivatalos líbiai felkérés alapján kerülhet sor. Hivatalos források nem adtak hírt külföldi beavatkozásra vonatkozó líbiai felkérésről.

Líbia Kadhafi halálát követően gyakorlatilag részekre szakadt, ellenőrzéséért különféle fegyveres szervezetek harcolnak egymással. Az országban két kormány és két rivális parlament működik, az egyik a keleti Tobrukban, a másik, az iszlamisták irányítása alatt álló Általános Nemzeti Kongresszus (CGN) Tripoliban.