Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

HadTörténész Sörestet rendeztek

Szöveg: Antal Ferenc |  2018. május 22. 17:32

Nagy sikerrel rendezték meg a Történész Sörest elnevezésű tudományos előadássorozatot a napokban Budapesten, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. 

1599187324
A Történész Sörest egy 2016-ban indult kulturális-tudományos kezdeményezés, amely kötetlenebb keretek között teremt lehetőséget a történelem megismerésére és a szakmai érintkezésre. Az eseménynek a kezdetektől a Budapest Klisé Bár ad otthont, azonban egy egyedi és rendhagyó kezdeményezés eredményeként a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum is bekapcsolódott az előadássorozatba.

1599187325
Dr. Kovács Vilmos ezredes, az intézmény parancsnoka kérdésünkre elmondta: az idei esztendőben számos történelmi hadiesemény – 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulója, illetve az első világháború befejezése – mellett az intézmény fennállásának centenáriumára, valamint a Magyar Honvédség megalakulásának 170. évfordulójára is emlékeznek. Innen jött az ötlet, hogy a Történész Sörest szervezőivel együttműködve, egy rendhagyó rendezvényen mutassák be a magyar haderő három fegyvernemét Magyarország hadtörténelemének jelentős háborúiban.

1599187325
A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum zsúfolásig megtelt Márványtermében elsőként dr. Hermann Róbert, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főtanácsosa, a parancsnok tudományos helyettese járta körül az 1848-49-es szabadságharc huszárságának érdekes történeteit.

A következő előadás a Nagy Háború honvéd tüzérségét mutatta be dr. Kovács Vilmos ezredes, dr. Horváth Csaba ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokhelyettese pedig a második világháború honvédgyalogságát vette elemzés alá.

1599187325
Az est folyamán különböző meglepetések és értékes nyereményjátékok várták a résztvevőket, akik ingyenes múzeumi belépővel, vagy akár kézműves sörrel is gazdagodhattak.

Fotó: Illés András