Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvéd Művésztelep – másodszor

Szöveg: Takács-Tóth Andrea |  2016. június 13. 10:04

Második alkalommal rendezte meg az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár a Honvéd Művésztelepet Vaján. A Vay Ádám Múzeum és az azt körbevevő kert ideális helyszín volt arra, hogy alkotók kibontakoztassák tehetségüket.

1596015060

Az alkotótáborba meghívást kaptak az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katona és civil alkotói is, akik közül többen nem először jártak már itt. Idén is Tamus István a művésztelep vezetője instruálta a résztvevőket a több mint egy hetes tábor alatt és látta el őket tanácsokkal, hogy még jobb képek, grafikák, linómetszetek és fafaragások készüljenek.

A II. Honvéd Művésztelep alkotásaiból nyílt kiállítás megnyitóján Tamus István grafikus elmondta: óriási fejlődés figyelhető meg. A művészek közül többen a festészetben és grafikában találtak önmagukra. Az alkotótábor vezetőjének tervei között szerepel, hogy a résztvevőkkel közösen szeretne létrehozni egy egyesületet.

1596015060

A Bocskai-dandár rendezvényszervezője, Kiss Georgina mindkét telep munkájában részt vett, idén a festészetben próbálta ki magát, alkotása a Színes magány címet kapta. „Nagyon régóta szerettem volna már magam kipróbálni a festészet területén. Nagy feladat volt, hogy olajjal kellett dolgozni a vászonra, mert ez az eljárás sokkal nehezebb, mint bármelyik festékkel dolgozni. Ahogy szoktam fogalmazni, ez a kép egy színterápia" – fejtette ki Kiss Georgina.

Czill István alezredes, Bocskai-dandár Helyőrségtámogató Parancsnokságának parancsnoka beszédében megköszönte a szervezők áldozatos munkáját és utalt arra, hogy a katonák és az alakulat dolgozói a mindennapi feladataik mellett figyelemreméltó alkotásokat készítenek és egy ilyen tábor jó lehetőség arra, hogy még tovább mélyítsék művészi tudásukat és akár egymástól is elleshessenek fogásokat.

A tárlat megnyitóján közreműködött Nagy Csaba tárogatóművész, a Debreceni Honvéd Táncegyüttes és a Debrecen Helyőrségi Zenekar kvartettje.

1596015060

Fotó: Szalka Miklós őrvezető