Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Itthon is bemutatták a Lincolnt

Szöveg: Kovács Dániel |  2013. február 3. 12:25

Bemutatkozott Amerika legújabb történelmi filmje, a Lincoln. Hazánkban az első, premier előtti díszbemutatót az Egyesült Államok nagykövetsége, valamint az Intercom szervezte meg január 25-én a Puskin moziban.

1595948722

A film az Egyesült Államok történelmének legvéresebb korszakába, az északi és déli államok közötti polgárháborúba kalauzolja a nézőt, de nem a harctereken, hanem a politikában vívott csatákat mutatja be. A nagyszabású történelmi film központi témája Abraham Lincoln elnök küzdelme a rabszolgaság ellen.

A sorsfordító küzdelem megfilmesítésére Steven Spielberg vállalkozott, aki a történelmi film műfajában is letette már a névjegyét olyan klasszikusokkal, mint a Schindler listája és a Ryan közlegény megmentése.

Az elnök szerepét az Oscar-díjas Daniel Day-Lewis kapta, de feltűnik a vásznon Tommy Lee Jones is, Thaddeus Stevens szerepében. A rendező nem spórolt a celluloiddal, a film közel háromórás játékidejében részletesen mutatja be a fordulatokban gazdag történetet. A polgárháború utolsó évében, 1865-ben zajlanak az események, az újraválasztott elnök ekkor határozta el, hogy a Kongresszus elé viszi a teljes rabszolga-felszabadítás ügyét. Nem volt könnyű dolga, ugyanis ehhez alkotmánykiegészítésre volt szükség, melyhez kétharmados többség kellett.

1595948722

A megosztott testületen belül nemcsak a konföderáció híveivel kellett harcba szállnia, saját pártján belül sem mindenki osztotta véleményét. A rendező nem ragaszkodik a történelemkönyvekben olvasható sztereotípiákhoz, miszerint az északi államok lakói egy emberként kiálltak a rabszolga-felszabadítás ügye mellett, míg a gonosz déliek csak azért léptek háborúba, hogy ezt megakadályozzák.

Az igazság valójában más, és ez remekül megmutatkozik a filmben. Észak több államában akkoriban széleskörűen elismert, tudományos igazságként kezelt fajelméleti okokból törvényileg tették lehetetlenné a szabad feketék letelepedését, más államokban pedig olyan magas jövedelmi korlátot állítottak a bevándorló színes bőrűek elé, ami teljesíthetetlen volt. Massachusetts korbácsolással büntette a két hónapnál hosszabb ideig ott tartózkodó nem helybeli feketéket. 1829-ben Cincinnati városa − a fekete lakosok növekvő számán felháborodva − a feketéket érintő törvények megszegésére hivatkozva pogromot rendezett. Ennek keretében a színes bőrű lakosság felét Kanadába száműzték.

1595948723

Egy viszonylag szűk réteg, az abolicionisták támogatták csak feltétel nélkül Lincoln munkáját. Lincoln minden követ megmozgatott, hogy ezt a helyzetet megváltoztassa, és ehhez a politikai csaták minden eszközével élnie kellett. Így sikerült neki − ha csak két szavazaton múlott is − elérnie a kétharmados többséget, majd hamarosan a háborút is lezárnia.

A kiváló színészi alakítás mellett említést érdemel John Williams zeneszerző, valamint Janus Kaminsky operatőr munkája is.

Címkékkultúra