Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Maliba látogatott a francia elnök

2013. február 3. 13:32

Szigorú biztonsági intézkedések közepette február 2-án, szombaton Maliba látogatott Francois Hollande francia államfő több kormánytag kíséretében, s felkereste Timbuktu városát, ahonnan hat napja űzték ki a szélsőséges fegyvereseket a francia és mali katonák.

A francia elnököt elkísérte Timbuktuba többek között a védelmi és külügyi tárca vezetője, illetve Dioncounda Traoré mali elnök is. Helyszíni beszámolók szerint állig felfegyverezett francia és mali katonák ügyeltek a két elnök, illetve a kormányküldöttség biztonságára.

Hollande felkereste a világörökség részét képező három timbuktui nagymecset egyikét, amely a tizennegyedik század közepén épült. A templom előtt ujjongó tömeg várta a francia államfőt, a több hónapos megszállás alól felszabadult helybéliek őt és a franciákat éltették.

Timbuktui látogatása alkalmával Hollande azt hangoztatta, hogy a francia katonai beavatkozás Maliban „még nem ért véget", de a francia hadsereget hamarosan felváltják az afrikai országok katonái. „Január 11-e óta sok munkát elvégeztünk, de még nem fejeztük be a dolgunkat. Ez még néhány hétig eltart, de a célunk az, hogy átadjuk a feladatot" – mondta Hollande, és megismételte, hogy a francia hadsereg nem fog Maliban maradni.

A francia elnök „barbárságnak" nevezte az iszlamisták által véghezvitt pusztítást Timbuktuban. Úgy fogalmazott, hogy volt tényleges szándék bennük a pusztításra, el akarták égetni a páratlan értékű, Timbuktuban őrzött kéziratokat is.

Korábban olyan értesülések érkeztek a városból, hogy az iszlamista fegyveresek a francia és a mali csapatok közeledtére felgyújtották Timbuktu egyik könyvtárát, az Ahmed Baba Intézetet, ahol több ezer rendkívül értékes dokumentumot őriztek. Később kiderült, hogy a kéziratok többsége épen maradt.

A Timbuktut korábban elfoglaló szalafisták – az Ansar Dine (Hit Védelmezői) nevű csoport fegyveresei – tervszerűen pusztítottak el középkori műemlékeket. Embereik kiszakították a helyéről egy 15. századi mecset kapuját, miután leromboltak a városban lévő, az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO által a világ kulturális örökségeként számon tartott 16 síremlékből hetet.