Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonák és bélyeggyűjtés

Szöveg: Kun-Orosz Adrienn |  2018. november 8. 17:09

Mándi Tibor nyugállományú alezredes, az MH Gábor Áron Bélyeggyűjtő Kör elnöke köszöntötte elsőként az érdeklődőket a Katonák és bélyeggyűjtés című kiállításon november 5-én Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

1599195451
Az MH Gábor Áron Bélyeggyűjtő Kör kiállításának megnyitó ünnepségén Gulácsi Attila nyugállományú ezredes és Pintye János nyugállományú ezredes mellett Bánás Artúr, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének elnökségi tagja mondott beszédet. A kiállítás tiszteletbeli fővédnöke Szabó István honvédelmi államtitkár volt, aki levélben köszöntötte a rendezvény résztvevőit. Elhangzott: „Az évszámok párhuzamában érdekes megállapítás, hogy a Gábor Áron Bélyeggyűjtő Kör megalakulása előtt 110 évvel, azaz 1848-ban a szabadságharc ideje alatt a Kossuth-kormány megbízásából Than Mór festőművész elkészítette az első magyar bélyeg tervét. Ennek tükrében talán 1848 mint történelmi kezdet, 1958 mint a megalakulás éve és 2018 mint kerek évforduló mérföldkőként vannak jelen a Magyar Honvédség Gábor Áron Bélyeggyűjtő Kör életében és munkásságában."

1599195452
A zenés ünnepi műsorban a Kaffka Margit Általános Iskola diákjai működtek közre, zárásként pedig a kiállítás eredményeinek ismertetésére került sor, majd elismeréseket adtak át. Az eseményen megemlékeztek a 170 éves Magyar Honvédségről, a 100 éves HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumról, a 70 éves Honvédség Házáról és a 60 éves bélyeggyűjtő körről. A bemutatott anyagokon megjelent – többek között – az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, a Magyar Honvédség története, a világháborúk, a magyar katona bélyegeken és képeslapokon, valamint Puskás Ferenc. A Magyar Posta a bélyegkiállítás tiszteletére – idén első alkalommal – az eseményre vonatkozó emlékbélyegzőt használt, illetve tematikus személyes bélyeget bocsátott forgalomba a megnyitó napján. A bélyegen a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményében szereplő kép látható, melyen I. világháborús gyalogsági egyenruhák tekinthetők meg.

A kiállítás november 7-ig volt megtekinthető a Stefánia Galériában.

1599195452
Fotók: a szerző felvételei