Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A non-kinetikus eszközök hatékonysága vetekszik a hagyományos katonai képességekével

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2018. november 8. 16:57

A non-kinetikus képességek befolyása bizonyos államok, szövetségi rendszerek biztonságára nem mindig múlja alul a hagyományos katonai beavatkozások hatásait – mondta Szabó László dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnokhelyettese november 8-án, csütörtökön a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely és a gödöllői Szent István Egyetem konferenciájának zárásakor a fővárosban.

1599195449
A parancsnokhelyettes a Műveleti sikerek fegyver nélkül: a haderő bővülő non-kinetikus képességei elnevezésű konferencián – a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban – elmondta: a kétnapos szakmai egyeztetés lehetőséget kínált a már meglévő stratégiai háttér megújításához és innovatív megközelítéséhez. Az ilyen szakmai plénumokra azért is szükség van, mert a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program kapcsán a honvédelmi tárca kiemelt célkitűzése az elméleti és különösképpen a gyakorlati tapasztalatok összegzése, valamint beépítése a modernizáció folyamatába.

1599195449
A dandártábornok felhívta a figyelmet, hogy a nemzetközi biztonság területén már lezajlott az általános szemléletváltás, aminek következtében az eddig élesen elhatárolt katonai, illetve civil képességek már nemcsak kiegészítik egymást, hanem a legtöbb esetben elengedhetetlen párost alkotnak például egy válság rendezésében. Ebben a helyzetben a jogászoknak meg kell határozniuk, hogy pontosan kit is neveznek civilnek, s ma már egy fiatal is képes – a hálószobájában, a laptopja előtt ülve – olyan horderejű döntéseket meghozni, mint egy parancsnok vagy egy cégvezető. 

1599195450
A szimpózium szervezői figyelmet fordítottak arra is, hogy ne csak a hadtudomány képviselői, hanem a különböző határos területekről és a versenyszférából érkezők is hozzájárulhassanak a közös ismeretek kialakításához és végső soron a problémák megoldásához. „Az aktív civil és katonai együttműködés ékes példája volt a szimpózium, hiszen, a társadalom szerves részeként, a Magyar Honvédség számára is elengedhetetlen, hogy új együttműködési alternatívákat keressen feladat- és tevékenységrendszere minél hatékonyabb megvalósítása érdekében" – mutatott rá a dandártábornok.

1599195450
Szabó László szavai szerint a konferencia célja volt az is, hogy rávilágítson arra a tényre, hogy a stratégiát – a nem-kinetikus eszközök ismerete alapján – biztos adatokra, elsődleges forrásból származó információkra és modern technológiára kell alapozni. A tudatos online jelenlét, a nem-kinetikus képesség tendenciáinak követése, valamint a meglévő képességek továbbfejlesztése mind a kibertérben, mind a valóság talaján a honvédelmi szektor sikerének fontos alapkövei – hangsúlyozta.

Fotó: Rácz Tünde