Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonazene minden korosztálynak

Szöveg: Singer Éva hadnagy |  2017. július 30. 18:02

Katonai indulók, mesezenék, a ’70-es évek slágerei – a legkisebbektől az legidősebbekig mindenki jól szórakozott kedden este az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban, ahol a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar adott koncertet.

1596036708

A koncert első része – ahogy Ruff Tamás őrnagy, karmester fogalmazott – egy „nemzetközi körutazás" volt. Különböző országok katonaindulóit játszotta a zenekar; felcsendültek német, orosz, francia és osztrák dallamok. A zenei blokk egy új indulóval zárult, melyet Balatonakarattyán most először hallhatott a közönség: az MH Összhaderőnemi Parancsnokság indulójával, mely a tíz éves évfordulóra született.

1596036708

„Volt egy ünnepi gálaest májusban Székesfehérváron a Vörösmarty Színházban, és ott került bemutatásra. Nagy sikere volt, szeretik az emberek, azóta is mondják, hogy jó hallgatni" – mondta a kuruc kort idéző indulóról a szerző, Ruff Tamás őrnagy, aki szűk három hónap alatt vetette papírra. „Azt szokták mondani, hogy a legjobb ihlet a határidő. Ez nem úgy működik, hogy leülök, és holnapra lesz egy induló. Nagyon sokat hallgattam kuruc kori zenéket, kottákat kerestem, zenetörténésszel beszéltem, ráhangolódtam, aztán hetekig csak érlelgettem magamban, kerestem a megfelelő dallamot, amiből lehet építkezni. Mikor megtaláltam, leültem a zongorához, csináltam egy harmóniavázat, azaz a dallamhoz raktam a kíséretet, az akkordokat. Ezt hetekig fésülgettem, azután meghangszereltem zenekarra" – árulta el a mű születéséről a szerző.

1596036708

Az indulók után a legkisebbeknek kedvezve mesezenéket játszott a zenekar. A kicsik feladatot is kaptak: ki kellett találniuk, melyik meséhez tartoznak az ismerős dallamok. A műsort a ’70-es évek ismert slágerei zárták Presser Gábortól és Máté Pétertől, de természetesen a katonás ráadás sem maradt el a közönség vastapsa után.

1596036708

Fotó: a szerző felvételei