Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életmentő eszköz érkezett Hódmezővásárhelyre

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2017. július 30. 16:26

Július végétől egy modern EKG készüléket használnak az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi Egészségügyi Központjában. Az eszköz segítségével most már akár szakorvos jelenléte nélkül is, perceken belül hatékonyabb segítséget kapnak a mellkasi fájdalomra panaszkodó katonák.

1596036706

A Transztelefonikus EKG (TTEKG) készülék egy kft-n keresztül került a hódmezővásárhelyi helyőrségbe. Az akár életmentésre is alkalmas eszközt Bátor Ferenc alezredes, a dandár megbízott parancsnokhelyettese vette át Sebestyén Katától, a cég képviselőjétől.

A TTEKG lényege, hogy a rendelőből, vagy akár a határ közeléből is a nap 24 órájában – internet kapcsolattal – küldött EKG jeleket a szívcentrum kardiológus szakorvosa azonnal kiértékeli. Ezt követően konzultál a beteg mellett lévő szakemberrel a további teendőkről, szükség esetén riasztja az Országos Mentőszolgálatot, így gyorsabban kerülhet sor a betegek szakszerű ellátására. Az akut ellátásban történő kardiológiai konzultáció a laktanya egészségügyi személyzete és a kardiológus szoros együttműködését eredményezi, amely növeli a diagnosztikai pontosságot, a terápiás hatékonyságot, lecsökkenti a vizsgálat idejét és ezzel bizonyítottan javítja a betegek gyógyulási esélyeit is.

1596036707

A TTEKG nagy előnye, hogy egy kis táskában elfér és áramforrás nélkül is képes a működésre, így szinte bárhol és bármikor használható. Mind a hazai, mind a nemzetközi tapasztalatok alapján a TTEKG használata egyértelműen csökkenti a szívbetegek halálozását és szükség esetén elősegíti a gyorsabb kórházba szállítást.

A készülék átadását követően az Egészségügyi Központ szakállománya egy képzésen vett részt, amelyet Inzsel Szilvia országos TTEKG oktató tartott, ahol az egészségügyi szakdolgozók a gyakorlatban is elsajátíthatták az TTEKG-val kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

1596036707

Fotó: a szerző felvételei