Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Képzőművészkör alakult Debrecenben

Szöveg: honvedelem.hu / bocskaidandar.hu |  2017. március 2. 8:15

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör debreceni szervezetének tizedik szekciójaként az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonaalkotóiból február végén megalakult a Mednyánszky-kör.

Az ötlet a múlt évi, II. Vajai Honvéd Művésztelep ideje alatt merült fel. Az ott alkotó katonák, honvédségi közalkalmazottak szerettek volna egy olyan alkotóműhelyt létrehozni, ahol év közben is lehetőség van a közös tanulásra és alkotásra. Tamus István festő- és grafikusművész, a művésztelep vezetője örömmel vállalta az alkotóműhely szakmai vezetését. Tamus Istvánnak nagy tapasztalata van az efféle munkában, hiszen amellett, hogy a debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola művészeti tanszékének tanszékvezető docense, a vasárnapi iskola és több művésztelep alapítója, szervezője.

1596028291

Az alkotóműhely neve is szimbolikus, hiszen Mednyánszky László még hatvanévesen is hadifestőként működött az első világháború idején. A háborúról tudósító művészcsoport tagjaként megjárta Galíciát, Szerbiát, Dél-Tirolt.

Az alkotóműhely Debrecen egyik patinás belvárosi házában kapott helyet, amely egykor polgári ház volt, majd fiókkönyvtár működött az épületben. Az egykori olvasóterem egyik falán aláírások, közötte László Ákos, neves debreceni grafikusművész aláírása is látható, az épület alagsorában muzeális értékű rézkarc- és litográfprés segítheti a művészi tevékenységet. A képzőművészkör szakmai munkája így egy igazán inspiráló környezetben indulhatott meg.

1596028291

Fotó: Csákvári Sándor

Címkékkultúra