Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Különleges felvételeket kapott a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Szöveg: Várkonyi Melinda százados |  2016. szeptember 23. 16:40

Értékes, eredeti diapozitív felvételeket kapott a napokban a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) fotógyűjteménye

1596020413

A mintegy 230 darab diát számláló gyűjteményt Edward J. Czerniuk hagyatékából lánya, Gloria A. (Czerniuk) Clark adományozta a múzeumnak.

Edward J. Czerniuk, az amerikai hadsereg orosz származású tisztje a második világháború után a Szövetséges Ellenőrző Bizottság amerikai missziójának tagjaként tevékenykedett Magyarországon. Életének ezen időszakához kötődnek a felvételek. A gyűjtemény egyik része egy színes sorozat a Horthy-kori Budapestről, amit valószínűleg Czerniuk szuvenírként vásárolt itt-tartózkodása alatt. A másik része valószínűleg maga Czerniuk által készített, valamint ismerősöktől kapott fényképsorozat az ostrom utáni Budapestről.

1596020413

A gyűjtemény egyébként ismert felvételeket is tartalmaz, amelyek fellelhetőek különféle publikációkban, illetve megtalálhatóak hazai és külföldi  archív fotós oldalakon. Az eredeti, nagyon jó minőségű diapozitív képek azonban az ajándékozási szerződés aláírásával immár a HM HIM gyűjteményét gazdagítják.

A Clark házaspár már a tavalyi évben is adományozott műtárgyakat az intézménynek. A szintén a hagyatékból származó elefántcsont kisplasztika Rudolf trónörökösről, egy ezüsttál, valamint egy értékes porcelánegyüttes a budai Vár romjai alól kerültek elő, és immár kiállítva is megtekinthetőek a HM HIM aulájában.

1596020414

A 2003-ban, kilencvenedik évében elhunyt Edward Czerniuk életének meghatározó élménye volt, hogy részt vehetett 1945-ben a Szent Jobb Salzburgból Magyarországra szállításában. Az Amerikai Katonai Misszió tagjaként élete során többször is kérdezték erről az eseményről, melyről a korabeli újságcikkek másolatát, valamint Gloria Ann Czerniuk – A Szent Jobb hazatérésének története kéziratának másolatát is megkapta az intézmény.

A hagyaték eredeti, valamint egy részének digitális átvételével egyedülálló anyaghoz jutott a Hadtörténeti Múzeum, mely a korszak szempontjából igen értékes.

1596020414

Fotó: HM HIM