Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Szép ember, szép ruhában, szép dobbal, szépen dobolva menetel”

Szöveg: Singer Éva hadnagy |  2015. augusztus 16. 16:32

Sokan talán nem is gondolják, milyen összetett feladata van egy dobosnak a seregben. Nemcsak zeneileg kell tökéletesen képzettnek lennie, de az alaki kiképzést is ugyanúgy kell teljesítenie, mint díszelgő társainak. Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegységénél egy fiatal őrmester a közelmúltban tette le szakalaki vizsgáját, így mostantól a Honvéd Palotaőrség dobosaként teljesít szolgálatot.

1595998822

A hangszereket évezredek óta használják hadászati célokra is, hiszen a hadijeleket, csapatmozgásokat közvetíteni tudta a harctereken. A magyar történelemben is számos adatot találunk a hadi trombitások, kürtösök, dobosok tevékenységéről, akik számos mondában, krónikában is szerepelnek. Az úgynevezett „hangászok" jelzéseinek egyértelmű, meghatározott jelentése volt. Csatában a vezér a mellette álló trombitás jelzéseivel irányította a csapatok mozgását. 1745-től a császári hadseregben már haderőnemekként változik a hangászok szerepe. 1769-ig a dragonyosoknál és a tüzérségnél dobosokat, a vadászzászlóaljaknál, lovasságnál trombitásokat alkalmaztak. A dob- és trombitajelek szigorúan rögzített, funkciókhoz kötött zenei jelrendszerek voltak. Ezek kialakításánál megkülönböztették a figyelemfelhívó, a parancskiadás és a végrehajtás jeleket. Ezzel a hangszer és használója kiemelt figyelmet és megbecsülést szerzett a haderőben.

1595998822
A modern kor hadseregében megváltozott a dobosok szerepe. „Önálló dobos beosztás csak az MH BHD 32. Nemzeti Honvéd Díszegység (32. NHD) Honvéd Palotaőrségénél van" – hangsúlyozza Ádám Barnabás ezredes, a 32. NHD parancsnoka. „Ma a dobosok feladata a figyelemfelhívás és az egységes tevékenység ütemmel való alátámasztása. Egyrészt felhívja a Budai Várban a turisták figyelmét, hogy őrségváltás történik a Palotaőrségnél, másrészt segítségül szolgál a látványos alaki tevékenységhez. A palotaőrségnél a dobok színének is jelentése van. Például a zenés őrségváltásoknál a címeres hangszerekből van fehér és fekete díszborítású. Ezzel különböztetjük meg a leadó és felvevő őrséget.
A Palotaőrség dobszóra történő menetelése nagyon régi tradíció, ami a Magyar Királyi Testőrségre vezethető vissza, mert ott is dobszóval jelezték az őrség érkezését. A régi idők minden katonájának tudnia kellett, mit üt a dobos: ébresztőt, takarodót, sorakozót, szolgálat eligazítást. Ma már ezek megszűntek, kevés a gyalogmenet, így protokolláris szerepet kapott inkább, szimbolizálja a katonai történelemnek ezt a szakaszát" – teszi hozzá a parancsnok.

„Kilenc zenész beosztásunk van, de tudni kell, hogy Magyarország lobogójának felvonásnál és levonásánál is érintve vannak palotaőr dobosaink, hiszen a zenekarok más jellegű feladatokat hajtanak végre. Öt beosztásunk van feltöltve, még várunk jelentkezőket, akik arra a feladatra, hogy – „szép ember, szép ruhában, szép dobbal, szépen dobolva menetel" – alkalmasak. A dobosok válogatásánál fontosnak tartjuk, hogy alaki tevékenysége és zenei felkészültsége is magas szintű legyen. Sokan nem tudják, hogy dobosaink ugyanúgy tudnak díszelegni, mint palotaőreink. Azért nagyon fontos, hogy mind zeneileg, mind alaki szempontból felkészültek legyenek, mert a csapatba való beillesztés csak abban az esetben történhet meg, ha együtt tudnak gondolkodni. Legjobb, ha valamilyen zenei előképzettséggel rendelkezik a jelentkező, főleg ütős hangszereken, de van olyan palotaőr dobosunk, akinek egyéni, Isten adta tehetsége a dobolás. Legyen 180 cm-nél magasabb, jó ritmusérzékkel rendelkező, szép mozgású, és legyen benne „ütős huncutság". Ha kellő huncutsággal és improvizatív képességgel dobol, még azt a katonát is mosolyra tudja fakasztani, aki az alakzatban menetel."

1595998822

A közelmúltban sikeres alaki vizsgát tett új dobos, Lukácsi Gergő őrmester mindezen kritériumoknak megfelelt. Zeneileg és alakilag is felkészült volt, szépen mozgott, és tudta, melyik vezényszóra mit kell tennie. Pedig egy éve még nem gondolta, hogy katona lesz belőle. „Hét éves korom óta dobolok, édesapám is dobolt és ő inspirált, hogy jelentkezzek egy alapfokú művészeti iskolába. Hat évig jártam dob szakra, emellett játszottam ütős kamarazenekarban, és amikor jött pályaválasztás, úgy döntöttem, hogy dobolni fogok. Beiratkoztam a csepeli Egressy Béni Konzervatóriumba jazzdob tanszakra, mellette koncertekre jártam, és rengeteg zenekari gyakorlatunk volt. Érettségi után felvételiztem egy külföldi zeneművészeti főiskolára, de oda nagyon nehéz bejutni és nem vettek fel. Abban az időben hallottam erről a beosztásról egy ismerősöm révén, és úgy döntöttem, megpróbálom. Kiírták a próbajátékot, eljöttem, meghallgattak a zenészek a Központi Zenekarból, elmondták, hogy itt van egy komoly kiképzés is a zenélés mellett, de belevágtam. Megcsináltam az alapkiképzést, most letettem a szakalaki vizsgát és augusztus végén már szolgálatban leszek."

„Tehetségem van hozzá, de ez nem minden, a többit gyakorlással és sok zenéléssel kell elsajátítani. Ami nehézséget jelent, hogy nem szoktam még meg a menet közben dobolást hevederrel, hogy velem együtt mozog a dob. Eddig ahhoz szoktam, hogy ülök a dobnál, és csak én mozgok, most velem együtt mozog a dob, és ez furcsa, de egy képzett dobos hamar hozzá tud szokni. A vezényszavak ránk is vonatkoznak, ugyanúgy állunk meg dobbal, mint a palotaőrök, csak nagyon kell figyelni a felvezetőre, mert ha egyenesen haladunk és ő kinéz balra, akkor az azt jelenti, hogy hagyjam abba. Akkor kiadja a vezényszót és megállunk, mert ha dobolok, akkor az őrök mögöttem nem hallják meg. Sok ilyen praktika van, előre megbeszélt dolgok, de a lényegét már tudom, a többit pedig megtapasztalom.
Itt fejleszteni tudom magam és van egy biztos állásom, amit szeretek. Új embereket ismerek meg, és nagyon tetszik ez a katonai közeg. Rengeteget tudok gyakorolni, fizikailag és zeneileg is fejleszteni magam, ezért választottam ezt. Szeretnék minél tovább itt maradni, nyilván ez az elöljáróim elégedettségétől is függ, de én úgy gondolom, sikerülhet, és azt is el tudom képzelni, hogy innen megyek nyugdíjba. Megpróbálok minél magasabb szintre jutni, és vannak ebben a beosztásban új lehetőségek, lehet szakmailag is ebből még többet kihozni, például egyedi dobshow-kat csinálni a palotaőr dobosokkal, de a zenekarokkal is lehetne közös produkciókat csinálni, akár a következő Tavaszi Szemle keretében."

1595998822

Fotó: a szerző felvételei

Címkékkatonazene