Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Színészként is jól muzsikáltak

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2015. május 2. 14:57

Ünnepnappal összecsengő esemény: a katonazene napján, április 30-án rendezték meg Székesfehérváron a tizenhatodik Zenekari Kerekasztal elnevezésű, beszélgetős-zenés rendezvényt Székesfehérváron, amelyen a résztvevők felidézték a magyar katonazene történelmének egyik legkülönlegesebb felkérését is.

Az MH Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar ugyanis – mint arról annak idején honlapunkon is beszámoltunk – a Bagó Bertalan színész-rendező jegyezte Lear-király előadásokon, a megszokottól teljesen eltérően nem a zenekari árokban üldögélve, hanem a színpadon, alakzatban menetelve szolgáltatta a zenét.

1595992880

Persze a zenekari kerekasztal nem shakespeare-i viharral kezdődött, hanem a jeles nap alkalmából írott honvédelmi miniszteri-vezérkar főnöki közös köszöntőlevél ismertetésével. Ruff Tamás őrnagy, a zenekar karmestere többek között felolvasta, hogy a katonazenekarok a zene nyelvén jelenítik meg a sereg lelkét, és beszélnek arról, milyen is a magyar honvéd.

De aztán már tényleg a színházi produkcióra helyeződött a hangsúly, ami – mint hallhattuk – a katonazenekarok történelemben eddig több tekintetben is egyedülálló. A kérdés persze az, mi visz rá egy rendezőt arra, hogy katonazenekart építsen be egy színházi előadásba.

1595992880

„A Lear-királyban alapvetően egy erős, katonai hatalom széthullásának folyamata érdekelt, valamint általában véve a régi rendszer, és az új rendszer harcra – beszélve itt teljesen általánosságban különféle rendszerekről. Dobri Dániel zeneszerző fúvószenéje Lear király gondolatait tárja a közönség elé, míg a zenekar egyben a főszereplő kíséretét, hatalmát is szimbolizálja, azaz látványelemként is erős hatást gyakorol. Igen ám, de hol találni olyan zenekart, amelyik mozgás közben is képes játszani…? – elevenítette fel a kezdeteket a Vörösmarty Színház művészeti vezetője (fenti képünkön balra), aki egyébként sorkatonaként Zalaegerszegen szolgált, és nem mellesleg tartalékos hadnagy.

1595992881

Így esett, hogy Ruff Tamás őrnaggyal egyeztetve, majdnem a teljes zenekar szerves elemként bekerült a produkcióba – mindenki nagy örömére, amit a közönség tapsaiból is bárki lemérhetett.

1595992881

„Noha a zenészeink közül szabadidejükben sokan játszanak színházban, nyilván a zenekari árokban ülve dolgoznak. Itt pedig gyakorlatilag a teljes előadás alatt színpadon voltunk, ami a szakmailag nehéz zene mellett fizikálisan is kihívást jelentett. Ugyanakkor mindez nagyon inspiráló volt számunkra. Ilyen előadásra katonazenekart még nem kértek fel" – avatta be a karmester a közönséget a részletekbe.

Bagó Bertalan mindehhez csak annyit fűzött hozzá, hogy „bárcsak minden színész olyan fegyelmezett lenne, mint a katonazenekar".

1595992881

Szintén a zenekarhoz kapcsolódó hír, hogy Mergl Róbert százados, karmester-helyettes (képünkön fenn) a közelmúltban a fehérvári és a tatai összevont katonazenekart sikerrel vezényelve tartotta meg diplomahangversenyét Móron.


A szerző felvételei

Címkékkatonazene