Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama a dachaui koncentrációs táborra emlékezett

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. május 2. 16:05

Barack Obama amerikai elnök a napra pontosan hetven évvel ezelőtt az amerikaiak által felszabadított dachaui koncentrációs tábor áldozatainak emléke előtt tisztelgett április 29-én, szerdán.

„Fájó szívvel emlékezünk Dachau több mint 40 ezer halottjára, és arra a 200 ezer emberre, aki ott szenvedett" – fogalmazott nyilatkozatában Barack Obama. 1933 és 1945 között legkevesebb 200 ezer embert internáltak a dél-németországi náci koncentrációs táborba.

„Dachau lecke a sötétség evolúciójáról, arról, hogyan csúszhat ki az ellenőrzés alól a gátlástalan türelmetlenség és gyűlölet" – fogalmazott az amerikai elnök, s emlékeztetett arra, hogy ez volt a náci rezsim által elsőként létrehozott koncentrációs tábor.

„Dachauban 1933-as felállítása után politikai foglyokat őriztek – a Harmadik Birodalom ellenzékét (…) A tábort ezután kiterjesztették, és a nácik ezreket szállítottak ode Európából, köztük zsidókat, romákat, szintiket, homoszexuálisokat és fogyatékosokat" – utalt rá Obama.

A Münchentől mintegy 20 kilométerre található tábort felszabadító katonák emléke előtt is tisztelegve Obama egy amerikai katona leveléből idézett, aki Dachau felszabadítása után a következőt írta a feleségének: „Elképzelhetetlen, hogy egy civilizált világban ilyen dolgok történhetnek".