Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zene nélkül mit érek én?

Szöveg: Budai Anna |  2016. augusztus 25. 11:25

A hódmezővásárhelyi ünnepi rendezvénysorozat nagy sikerű záróakkordja volt az augusztus 21-én megrendezett X. Dél-alföldi Regionális Katonazenekari Fesztivál. A házigazda Magyar Honvédség Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekar mellett debreceni és székesfehérvári katonazenészek szórakoztatták a közönséget.

1596018682

Köszöntőbeszédében Hegedűs Zoltán alpolgármester kiemelte, hogy a katonazenekarok nem csupán szolgálati feladatokat látnak el, hanem társadalmi pezsgést hoznak a városok életébe. Ahogy fogalmazott: „Hódmezővásárhely nagyon büszke a laktanyájára, különösen büszke a katonazenekarára, amely ezt a társadalmi pezsgést nyújtja Hódmezővásárhelynek, hiszen rendszeres résztvevői a város rendezvényeinek, ünnepségeinek."

Megnyitójában Horváth Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott szárazföldi haderőnem főnöke a katonazenében rejlő sokszínűségről beszélt. „A katonazene az ember lelkéig ér. Képes mosolyt és örömöt, de akár könnyeket is varázsolni a hallgatók arcára. A művészet ezen ága igazán különlegesnek mondható, hiszen művelői a Haza védelmére felesküdött katonák és alkotóművészek is egyben." Kiemelte továbbá, hogy a katonazenészek helytállnak a természeti katasztrófák elleni védekezésben, valamint „manapság az államhatárunkon is részt vállalnak a migrációs válság kezelésének embert próbáló feladataiban."

1596018682

Az érdeklődők a fesztivál első részében – összevont zenekari koncert keretében – Seregi Artúr Szent István indulóját hallhatták. Felcsendült Johannes Brahms V. magyar táncok című műve, amelyet a Pavane Történelmi Tánccsoport táncosai varázsoltak igazán ünnepivé. Nagy sikert aratott a Budapesti Foxok egyveleg népszerű slágereit éneklő Kónya Krisztina operaénekesnő, aki a műsor harmadik felében – az 1960-as évek óta töretlen népszerűségű – Can’t Take My Eyes Off You című dalban is közreműködött.

1596018682

A fesztivál leglátványosabb programja a zenekarok szakalaki bemutatója, az úgynevezett gyep-show volt. Kovács István őrnagy vezényletével, a házigazda Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekar műsorát ismét a Pavane tánccsoport színesítette. Ezt követően a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar, Ruff Tamás őrnagy vezetésével, számot adott precíz alakiságáról, míg a Debrecen Helyőrségi Zenekar, Pál István őrnagy irányítása mellett, az Európa-bajnok Maskara Alapítvány Mazsorett Csoport közreműködésével mutatta be produkcióját.

1596018682

A fesztivál zárásában Dohos László nyugállományú ezredes, a Magyar Honvédség korábbi főkarmesterének vezényletével az összevont zenekar eljátszotta Vangelis 1492 – A Paradicsom meghódítása című nagy sikerű zeneművét. A XXXI. Nyári Olimpiai Játékok zárónapjának tiszteletére elhangzott az 1988-as szöuli nyári olimpia hivatalos dala, a One Moment In Time. A legnagyobb sikert Tömösi Tamás főtörzsőrmester, a hódmezővásárhelyi zenekar dobosának előadása aratta, aki Máté Péter Zene nélkül mit érek én? című slágerét énekelte el.

A fesztivál végén Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség Központi Zenekarának karmestere díszoklevelet adományozott az idén 15 éves Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekarnak, amelyet Kovács István őrnagy, karmester vett át.

1596018683

Fotó: a szerző felvételei