Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

5816 fogoly Arrasnál

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. április 17. 20:04

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

1596030622

A Népszava ír az arrasi csatáról: „Az angolok husz kilométeres fronton támadtak: behatoltak a németek állásaiba, az áttörés nem sikerült. Két német hadosztály tetemes vereséget szenvedett. 5816 foglyot ejtettek az angolok."

„A Times-nak jelentik Washingtonból, hogy az amerikai kormány még most is vonakodik formális szövetséget kötni az ántánttal. Az amerikaiak eddigi elszigeteltségüknél fogva még nem tudtak a szövetség gondolatához hozzászokni. A formaszerü szerződést a szenátus elé kell terjeszteni és ez végnélküli és elméleti természetü balitéletek kifejezésére adna alkalmat" – tudósít a Népszava.

A napilap hozzáteszi: „az amerikai vezérkar azon a véleményen van, hogy két évre szóló háborus programot kell megállapitani, bár egyáltalában nem számit arra, hogy a háboru ez időn belül véget fog érni. Végül mégis az általános védkötelezettséget kell behozni, ha Amerika egész erejével föl akar lépni Németország ellen."

A tengeralattjáró harcok továbbra is folynak: „A tengeralattjáró harc márciusi eredménye: 485 hajó 861.000 tonnatartalommal. A németek eddig hat tengeralattjárót vesztettek."

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien készítette.)