Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Húszmilliárdos kölcsön az Antantnak

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. augusztus 8. 7:11

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„Az ántánt Amerikában huszmilliárdos kölcsönt vesz föl. Olaszország ebből a kölcsönből két és fél milliárdot, Franciaország négy milliárdot, Oroszország hat milliárdot, Anglia pedig hét és fél milliárdot kap" – írja a Népszava.

A napilap beszámol arról is, hogy az angol Vöröskereszt felhívást tesz közre, amiben megállapítja, hogy 30.000 ápolónőre van még szükség. „Az angol Vöröskereszt elnöke és a Johannita-rend betegápolási osztályának igazgatója az angol lapokban fölhívást közölnek, amelyben kijelentik, hogy az offenziva folytán nagy szükség van ápolószemélyzetre. Ezért sürgősen 25—30.000 uj ápolónőt kell beállítani. Ez ujabb jele és bizonysága annak, hogy angolok mily nagy veszteségeket szenvedhettek."

Léghajó támadásról olvashatunk a Népszavában: „több tengeri léghajórajunk az augusztus 1-ére virradó éjszaka Londont és Anglia keleti grófságait eredményesen megtámadta és ez alkalommal parti erődmüveket, valamint katonailag fontos ipari telepeket bőségesen és látható eredménnyel bombázott. Valamennyi léghajónk sértetlenül tért vissza a heves lövetés ellenére, amelyet már fölvonulásuk alkalmával kezdett meg az ellenség tengeri hadereje."

Augusztus 5-én így ír a Pesti Hírlap: „1914 augusztus ötödikén üzentük meg a háborut Oroszországnak. 1915 augusztus ötödikén foglalták el Varsót német, Ivagorodot magyar csapatok. 1916 augusztus ötödikén harmadik hónapjába lép Bruszilov offenzivája."

1596017751

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien készítette.)