Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Különös világrekord: a férfi, aki negyven évig egy percet sem aludt

Szöveg: Szűcs László | Fotó: internet |  2020. május 2. 10:44

Az első világháború pokla iszonyú szenvedést zúdított a lövészárkokban harcoló katonákra, ám a rettenetes sérülésekkel kórházba kerülő sebesültek ellátása következtében nagyon gyorsan fejlődött az orvostudomány, legfőképpen a sebészet. Voltak azonban olyan esetek, amelyeket látva még a legjobban képzett orvosok is csak tanácstalanul álltak.

1596078732

Az egyik ilyen esetről 1930. január 14-ei számában írt a „The West Australian" nevű újság. A rövid cikk  szerint egy magyar kormányhivatalok, bizonyos Kern Pál (Paul Kern) képtelen elaludni azt követően, hogy 1915-ben fejlövést kapott a keleti fronton. Mint olvasható: egy orosz katona lövedéke a fején találta el a magyar kormány tisztjét, akit eszméletlen állapotban szállítottak a lembergi kórházba. Itt tért magához, ám ezt követően képtelen volt elaludni, sőt az alvás igényét sem érezte. Eleinte még próbálkozott azzal, hogy erőszakkal álomba kényszeríti magát, ám ez nagyon kifárasztotta, így rövid időn belül feladta a küzdelmet, s inkább ébren maradt.

1596078731

Később visszaszállították Budapestre, ahol a kor leghíresebb agysebészei és ideggyógyász szakemberei vizsgálták meg őt és a leleteit, ám nem tudtak rájönni arra, hogy mi miatt képtelen elaludni. Annyit sikerült csak kideríteniük, hogy az orosz katona lövedéke a Kern Pál frontális lebenyét érte és itt okozott ismeretlen mértékű roncsolást, aminek következtében a férfi elveszette alvási igényét. Sőt soha többé nem is pislogott.

Sebesüléséből felépülve Kern Pál leszerelt és hivatalnoki állást vállalt. A korabeli feljegyzések szerint az alvásképtelenség nem zavarta a munkája ellátásában, csak néha panaszkodott alkalmi fejfájásokra.

Kern Pál 1955-ben halt meg, azaz 40 évig egy percet sem aludt. Ezzel – minden bizonnyal – világrekorder.