Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tíz honfoglalás kori magyar fegyver

Szöveg: Kovács Dániel |  2015. november 28. 15:27

Eheti listánkba a honfoglalás kori magyar harcosok fegyvereiből gyűjtöttünk össze tíz kiváló darabot. Természetesen a szokásos szubjektív szempontok szerint szemezgettünk honfoglaló őseink harceszközeiből. (A mellékelt képek csak illusztrációk.)

Kopjával taszították földre az ellenséget

A kopja közkedvelt fegyver volt a lovas katonák körében, nem meglepő tehát, hogy a források szerint honfoglaló őseink is alkalmazták. A lovas harcok során gyakran alkalmazott eljárás volt az ellenség földre taszítása, ehhez pedig kiváló eszköz volt a két méternél is hosszabb szálfegyver.

1596004807

Távolról gyilkolt a kelevéz

A kelevéz egyaránt volt szálfegyver és hajítófegyver, bár a források szerint leginkább hajítódárdaként használták a háromágú harceszközt. A régies nevén kelevésznek hívott harceszköz nem terjedt el jelentős mértékben, ami annak is köszönhető, hogy nagy valószínűséggel nem volt hatékony a nyugati nehézpáncélosokkal szemben.

1596004807

Csontokat is tört a fokos

Széles körben elterjedt, és a honfoglalás korát is túlélte a csataterek rettegett fegyvere, a fokos. A közelharcban alkalmazott fegyvert kiválóan lehetett használni csonttörésre, nem beszélve arról, hogy egy jól irányzott sújtás a sisakot és a pajzsot is szétzúzta. Ha megfelelő keményfából faragták a nyelét, a harcos egy kardcsapást is kivédhetett vele.

1596004808


Parittyát is használhattak a magyarok

Bár kevés forrás tesz említést róla, nem kizárt, hogy a honfoglalás korában a nyilak mellett parittyákkal is támadtak a magyarok. A bőrből készült harceszközök félelmetes fegyverek lehettek avatott kezek között, bár erre konkrét bizonyítékaink nincsenek.

1596004808

Szúrni is lehetett a magyar szablyával

A szablya nem magyar találmány, ám a honfoglalás kori magyar harcosok szablyái számos újdonsággal bírtak. A könnyű és hajlékony fegyverek markolata a pengével ellentétes ívben görbült, ezzel növelték meg a kardcsapás erejét. Nem kevésbé halálos volt a fokél, amely a fegyver egyharmadát tette ki, segítségével pedig meg lehetett változtatni a vívás ritmusát, váratlanul lehetett támadni, és egy eredménytelen támadás után visszavonuló mozdulatként célba lehetett venni az ellenség lovának oldalát is.

1596004809

Nem hiányozhattak a védőfegyverek sem

A katonáknak természetesen védőfegyverekre is szükségük volt, de a nehéz nyugati páncélzattal szemben a harcmodorukhoz jobban illő védőeszközöket tartották előnyben. A könnyű bőrpáncél mellett a források szerint valószínűleg használtak pajzsot is, ami a sikertelen Lech-mezei csatáról szóló krónikából derül ki, amiben leírták, hogy a magyarok a vereséget érezvén, „eldobálták fegyvereiket, pajzsaikat".

1596004809

Díszes sisakban lovagoltak csatába a magyarok

Mivel a honfoglalás kori sírokban számos süveget díszítő fémcsúcsot találtak a régészek, így biztosra vehető, hogy őseink ezeket is használták. Ezt a korabeli krónikák is megerősítik, az egyik beszámolója szerint: „s már eljött a húsvéti napok szent ünnepe, annak nyolcadán, április 2-án kora hajnalban hirtelen megsűrűsödött a levegő a lovak porfelhőjétől, és a föld eldugott széleiről sisakok ezrei bukkantak elő, megérkeztek a lobbes-i monostorhoz a magyarok ."

1596004810


Csak találgatni lehet, hogy voltak-e ostromgépek

Kevés forrás tesz csupán említést magyar ostromgépekre, és a korabeli harcmodoról is némileg idegennek tűnik a nehéz és lomha hadigépek alkalmazása. Ettől még persze lehettek példák ostromgépek bevetésére, hiszen más lovas népek, például a tatárjárás során betörő mongolok is bevetettek hasonló szerkezeteket Esztergom ostrománál.

1596004810

A legfontosabb fegyver: a reflexíj

„A fáradalmakban és a harcokban edzettek, testi erejük mérhetetlen… karddal csak keveseket, de sok ezreket ölnek meg nyilakkal, amelyeket olyan ügyesen lőnek ki szaruíjaikból, hogy lövéseik ellen alig lehet védekezni" – írta a korabeli krónikás harcosainkról de nem kevéssé ismert az imádság sem, miszerint „a magyarok nyilaitól ments meg, Uram, minket". Ez nem véletlen, hiszen a magyarok reflex, más néven visszacsapó íja valóban félelmetes fegyver volt. Felhúzása nagy erőt, elkészítése pedig hatalmas precizitást igényelt, cserébe páratlanul hatékony volt, számos csata kimenetelét döntötte el használói javára.

1596004811

Nyílhegy: a kovácsok mestermunkája

Megfelelő nyílhegy nélkül mit sem értek volna a magyarok nagyszerű visszacsapó íjai. Ezek elkészítése már nem az íjasmesterek, hanem a kovácsok feladata volt, élesre fenését pedig maguk a harcosok végezték el, amikor éppen nem voltak csatában. Ezt Liudprand cremonai érsek írása is bizonyítja, aki úgy fogalmazott, hogy a magyarok felderítő útjuk után téli szállásaikra visszatérve egész télen fegyvert kovácsoltak és nyilaikat élesítették.

1596004811

(Korábbi Top 10-es összeállításainkat ide kattintva olvashatják!)