Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A nyugati országok nem akarnak egységes szövetséget Moszkvával”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. november 28. 14:24

A szíriai konfliktusban érintett nyugati országok nem akarnak egységes szövetséget létrehozni Oroszországgal – jelentette ki Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője november 27-én, pénteken Moszkvában.

A szóvivő azt követően nyilatkozott, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Francois Hollande francia elnök csütörtökön – a Kremlben folytatott megbeszélésük után – közös sajtótájékoztatón elmondta: megállapodtak az Iszlám Államra mért csapások összehangolásáról, az információcsere és a katonai együttműködés erősítéséről.

A csütörtök esti közel másfél órás találkozón nem sikerült előbbre vinni a „széles körű szövetség ügyét", továbbra is megvannak ugyanis a felek között a nézetkülönbségek Bassár el-Aszad szíriai elnök jövőjét és szíriai kormányhadseregnek a IÁ elleni harcban való részvételét illetően.

„Oroszország természetesen egy ilyen szövetség létrehozását támogatja – hangsúlyozta Peszkov. – Sajnos partnereink jelenleg nem készek ilyen egységes koalíció formájában együttműködni. Ennek ellenére nyitva tartjuk a kapukat, megőrizzük készségünket és szándékunkat, hogy bármely olyan formában együttműködjünk, amelyre a partnereink készek."

Az elnöki szóvivő megismételte azt az orosz álláspontot, hogy a Szíriában jelentős területet megszállva tartó Iszlám Állam elleni szárazföldi műveletben a damaszkuszi kormányzat reguláris erőinek is részt kell venniük.

A török elnöki hivatal nevük elhallgatását kérő tisztségviselői közben bejelentették, hogy Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan török államfő valószínűleg találkozik a jövő héten a párizsi klímakonferencia keretében, de a tárgyalás időpontját még nem tűzték ki.

Peszkov ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az orosz államfőt értesítették Erdogan találkozási szándékáról, de nem közölt további részleteket az újságírókkal.

Korábban a szóvivő azt mondta, hogy nem készítenek elő kétoldalú találkozót a klímacsúcson Vlagyimir Putyin orosz és Barack Obama amerikai elnök között, de lehetséges, hogy a két elnök kapcsolatba lép.

Az elnöki szóvivő hangsúlyozta, hogy a szíriai orosz hadműveletek korlátozás nélkül folynak tovább. Korábban a Hürriyet című török napilap diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Törökország „Oroszországgal egyetértésben" leállítja a szíriai berepüléseket, Moszkva pedig állítólag szintén leállította a török határ közelében folytatott saját légi műveleteit. Peszkov emlékeztetett arra is, hogy az orosz védelmi minisztérium korábban bejelentette: „a török féllel minden katonai jellegű érintkezést, így a két légierő szíriai tevékenységének koordinációjára szolgáló forródrótot is felfüggesztették".

A szóvivő egyelőre nem kívánta kommentálni, milyen szinten tartják a szíriai manőverekkel kapcsolatos amerikai–orosz konzultációkat, csak annyit árult el, hogy kapcsolatban vannak, működnek az információcsere mechanizmusai, bár nem közvetlenek.

Dmitrij Peszkov azt is közölte, hogy Vlagyimir Putyin megvitatta az orosz nemzetbiztonsági tanáccsal az „agresszív" török lépések nyomán Szíriában kialakult feszültséggel kapcsolatos kérdéseket.