Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„1000 év katonái” – életre szóló versenyélmények

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Horváth Sztaniszláv archív felvételei, Hír TV |  2023. október 2. 15:17

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség által közösen meghirdetett „1000 év katonái” nevű kétfordulós, honvédelmi témájú középiskolai vetélkedő részleteiről számolt be Kállay-Nagy Anita, a Honvédelmi Minisztérium szakreferense a Hír TV „Napindító” című műsorában, október 2-án.

HírTv_1

„Az a célunk, hogy a résztvevők minél szélesebb ismereteket szerezzenek a magyar hadtörténelem részleteiről” – fogalmazott, hozzátéve: több száz középiskolás csapat jelentkezésére számítanak. A résztvevőknek október 2-től egészen december 15-ig lesz idejük feltölteni a verseny felületére az első forduló három feladatát. Elsőként rögzíteniük kell egy rövid videót, amelyben bemutatják a csapatukat, településüket vagy iskolájukat, majd ezt egy plakát megtervezése követi a 175 éves a Magyar Honvédség témakörében.

hirtv2

„Ez szintén a kreativitásukat, illetve a csapatban gondolkodás képességét igényli” – tette hozzá a Honvédelmi Minisztérium szakreferense. A harmadik feladat pedig egy tizenöt kérdésből álló, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum történészei által összeállított honvédelmi ki mit tud, amelynek megoldására egy óra áll majd a diákok rendelkezésére.

Kállay-Nagy Anita kitért arra is, hogy a második fordulón – amelynek a Bálna Honvédelmi Központban található „175 éves a Magyar Honvédség” elnevezésű kiállítás szolgál helyszínéül – már csak a legeredményesebb tizenöt csapat vehet részt.

„A versenyzők nem csak a Magyar Honvédség high-tech eszközeivel ismerkedhetnek meg a helyszínen, hanem az időben is visszautaznak, egészen az 1848/49-es szabadságharc és forradalomig. A honvédségnek nem csak az a célja, hogy tudást adhasson át, hanem, hogy eközben olyan élményeket adjon a dákok részére, amiket utána egész életükben visznek magukkal” – tette hozzá. A márciusi második – egyben utolsó – fordulóban egy nap alatt kell a csapatoknak tizenöt feladatot teljesíteni.

„Ezek során elválik, hogy ki a legügyesebb és a legtalpraesettebb” – fogalmazott a Honvédelmi Minisztérium szakreferense, hozzátéve: az élményeken túl számos nyereménnyel – többek között ajándékutalványokkal, honvédelmi élménynapokkal, illetve sporteszközökkel – gazdagodnak majd a résztvevők, beleértve a felkészítő tanárokat is.

„A tárgyi nyeremények mellett jelentős belső értékekkel gazdagodnak majd a tanulók a verseny során, hiszen a hazaszeretetet, a hagyományőrzés és a csapatban gondolkodás nagyon fontos” – fogalmazott zárógondolatként a szakreferens.

hirtv3
Kapcsolódó cikkek
vetelkedo1

Ne várjunk Kossuth Lajosra!

2023. szeptember 28. 7:38