Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

111 középiskola a Honvéd Kadét Programban

Szöveg: Tóth Ágnes tartalékos százados | Fotó: a szerző felvételei |  2022. június 14. 11:51

Együttműködési megállapodást kötött a jászárokszállási Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium és az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred (MH 2. TVE) június 10-én. Így 2022 szeptemberétől a gimnázium is csatlakozik a Honvéd Kadét Programhoz.

Jászárokszállás_Honvéd_Kadét_Program (2)

Az ünnepélyes keretek között megtartott rendezvényen Majkuthné Tóth Emma igazgatónő elmondta, hogy először 2017-ben indultak az iskola diákjai az Országos Haditorna Versenyen. Akkor a 6. helyen végeztek a megyei fordulóban, majd 2020-ban, Jász-Nagykun-Szolnok megye győzteseként az országos versenyen a 9. helyezést érték el. Idén, az országos megmérettetésen a dobogó harmadik fokára állhattak fel. Az idei versenyre az MH 2. TVE 68. Horgos Dezső Területvédelmi Zászlóalj kiképzői készítették fel a sportolókat. A Honvéd Kadét Programhoz való csatlakozással az iskola újabb lehetőséget kínál a diákoknak arra, hogy megtalálják azt a területet, ahol igazán el tudják képzelni a jövőjüket. A honvédelmi ismeretek oktatásával, és ebből tehető érettségivel (emelt és középszinten) új lehetőségek nyílnak meg a továbbtanulásra is.

Gergely Zoltán polgármester beszédében kiemelte: a Deák Ferenc Gimnázium nagy túlélő a megye középiskolái között. Köszönhető ez annak, hogy az iskola vezetése mindig meglátta merre kell menni, új ismereteket befogadni, megismerni. Igaz ez a most induló kadétképzésre is, ami egy új lehetőség, egy új pályamodell lehet a mai középiskolásoknak.

Jászárokszállás_Honvéd_Kadét_Program (5)

Vantal Zsolt ezredes, az ezred parancsnoka hangsúlyozta: a Honvéd Kadét Program egyik célkitűzése, hogy megszólítsák a középiskolásokat és a hazát szerető, a hazáért tenni akaró embereket neveljenek. Kiemelte, hogy a tanórákon kívüli programokon – például a honvédelmi táborokban – olyan ismereteket, tapasztalatokat szerezhetnek, amit később a civil életükben is tudnak hasznosítani. Fontosnak tartja, hogy a kadétképzésben résztvevők megtanulják a bajtársiasságot, a fegyelmet, az elhivatottságot, valamint a csapatban történő együttműködést. Az ezredes bízik abban, hogy a program segítségével egyre több fiatal fordul majd a katonai pálya felé és választja életpálya modellnek.

Az ünnepség végén Kiss Ákos vezető kormánytanácsos átadta a Honvédelmi Minisztérium által aláírt tanúsítványt és emléktáblát, valamint egy, az iskola falára kihelyezendő gravírozott táblát is.