Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1114 éve történt: a pozsonyi csata kezdete

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: internet |  2021. július 4. 17:39

1114 éve, 907. július 4-én kezdődött a pozsonyi csata. A harc Pannónia visszaszerzéséért folyt, ahol a magyarok legyőzték a támadó bajor seregeket. A csatát a magyar hadtörténet egyik legfontosabb győzelmeként tartják számon. A harcot követően több mint 120 évig nem támadták meg hazánkat.

800px-Central_Europe_in_Carolingian_times

907-ben Liutpold bajor őrgróf azzal a céllal indított hadjáratot, hogy kiűzi a magyarokat, ugyanis addigra honfoglaló őseink olyan területeket is meghódítottak, melyek korábban a Keleti Frank Királyság részét képezték. Az őrgróf ehhez segítséget kapott a Gyermek Lajos király nevében kormányzó Hatto mainzi érsektől, a pápától, valamint a német egyháztól. Liutpold és Theotmár salzburgi érsek vezetésével feltehetően közel százezer katona gyűlt össze Ennsburgban a magyarok ellen. Ezt a létszámot azonban vannak, akik elképzelhetetlennek tartják ebben a korban. Ugyan az összecsapás nagy jelentőséggel bírt, kevés adat áll rendelkezésre róla.

Luitpold célja az volt, hogy bevegye Pozsonyt. A bajorok a szokásos ennsburgi hadi mustra idején gyűltek össze, így a magyarok sokáig nem gyanakodtak támadásra. Június 17-én azonban az őrgróf serege északon, az érseké pedig délen útnak indult, amiről a magyarok csak később szerezhettek tudomást. A harmadik sereg Sieghard bajor herceg parancsnoksága alatt hajóhaddal nyomult előre a Dunán.

A magyar törzsek időközben könnyűlovasságot küldtek - a becslések szerint közel 40 ezer fővel - a Pozsonnyal szemben fekvő Duna-partra. A portyázók ezalatt kifárasztották a déli bajor hadsereget. Megfutamodást színlelve maguk után csalták Thietmar katonáit. Pozsonnyal szemben az előőrsök a német harcosokat egy zárt medencébe vezették, ahol a magasból nyílzáport zúdítottak rájuk.

Hungarian_warrior

Július 4-én a támadó katonák nagy része elesett. A magyarok meg akarták akadályozni a kettéosztott ellenséges sereg egyesülését és az átkelésüket. Sieghart hajóiból többet tüzes nyilakkal gyújtottak fel.

Luitpold serege szándékosan lemaradt öt nappal az érsek mögött és megérkezett a Duna északi partjára. Mindennek ellenére Thietmar veresége után a magyarok június 5-én átkeltek a folyón és a Dévényi-szorosban Luitpold erői felett is győzedelmeskedtek. Később a menekülő keresztény katonák nyomába eredtek és egészen az Enns folyóig területet foglaltak, mely 955-ig magyar határvonallá vált. A bajorok haderejének magasabb létszáma ellenére a magyarok a reflexíjnak, valamint a nomád harcmodornak köszönhetően győztek. A honfoglalás véglegesen ezzel a csatával zárult le. Ezt követően több mint 120 évig nem kezdeményeztek támadást a magyarok ellen.

pozsonyi_csata